Inflacija v območju evra 2,6-odstotna

Foto: Žurnal24 Slovenska inflacija skrbi Evropo.
Letna stopnja inflacije v območju evra je oktobra znašala 2,6 odstotka, na mesečni ravni pa 0,5 odstotka, je danes v zadnji oceni potrdil evropski statistični urad Eurostat. Gre za najvišjo stopnjo inflacije v območju evra v zadnjih dveh letih.
Oglej si celoten članek

Še septembra je inflacija na letni ravni znašala 2,1 odstotka, oktobra lani pa 1,6 odstotka. Slovenija je po podatkih Eurostata v oktobru ugotovila 5,1-odstotno inflacijo, kar je najvišja inflacija med članicami evrskega območja.

Inflacija se je zvišala tudi v celotni Evropski uniji 27 članic. Oktobra je letna stopnja inflacije znašala 2,7 odstotka, septembra pa še 2,2 odstotka. Lani je stopnja inflacije v celotni EU znašala 1,8 odstotka.

Najnižja inflacija na Malti in Nizozemskem
Najnižje stopnje inflacije sta oktobra ugotovili Malta in Nizozemska – 1,6 odstotka –, sledita pa Danska in Finska z 1,8-odstotno stopnjo inflacije. Najvišjo stopnjo pa so zabeležile Latvija (13,2 odstotka), Bolgarija (10,6 odstotka) in Estonija (8,7 odstotka). V primerjavi s septembrom se je stopnja inflacije sicer dvignila v 25 članicah EU, v Nemčiji je ostala na isti ravni (2,7 odstotka), v Bolgariji pa se je znižala (z 11,0 na 10,6 odstotka), kažejo podatki Eurostata.

Glavni razlogi za porast inflacije oktobra v območju evra so predvsem dvigi cen na področjih izobraževanja, transporta in prehrane. Izobraževanje je postalo dražje za 9,5 odstotka, transport za 4,1 odstotka, hrana pa za 3,8 odstotka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.