Gorenju 50 milijonov evrov

Foto: Žurnal24 (Foto: Mojca Marot)
Delničarji Gorenja so na skupščini sprejeli sklep o povečanju osnovnega kapitala v prvem krogu za 25 milijonov evrov, enak znesek bo zagotovljen tudi v drugem krogu, ki bo izveden jeseni.
Oglej si celoten članek

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je na novinarski konferenci po skupščini povedal, da bodo vse delnice v prvem krogu dokapitalizacije ponujene Mednarodni finančni korporaciji (IFC), članici skupine Svetovne banke, prednostna pravica obstoječih delničarjev pa je izključena. IFC naj bi 25 milijonov evrov nakazal predvidoma v mesecu dni.

Po oceni Bobinca bo dokapitalizacija skupini Gorenje omogočila še hitrejše izpolnjevanje strateškega načrta, hitrejše vlaganje v razvoj novih izdelkov in storitev, morebitne prevzeme, prestrukturiranje na področju izdelkov za dom in divizije Ekologija, energetika in storitve, ki ima večji potencial rasti.

Takoj po vstopu IFC v lastniško strukturo Gorenja je predvidena druga dokapitalizacija, ki bo potekala v treh krogih. V obeh krogih dokapitalizacije bo cena novoizdane delnice identična, torej 13,32 evra za novo delnico, kar predstavlja šestmesečno povprečje enotnega tečaja Gorenjeve delnice.

V drugem krogu dokapitalizacije posebnih omejitev pri vpisu delnic ne bo, preostale morebiti razpoložljive delnice pa se bodo ponudile tretjim osebam.

Na skupščini so delničarji imenovali tudi nov nadzorni svet, ki bo zastopal interese delničarjev. V njem so Peter Kraljič, Maja Makovec Brenčič, Keith Miles, Uroš Slavinec in Marcel van Assen. Njihov štiriletni mandat se bo začel 19. julija letos.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.