Golob: Žal je moja izjava o zdravnikih resnična

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
"Žal je moja izjava o zdravnikih resnična. Številni primeri obstajajo, ki potrjujejo to izjavo," je dejal premier.
Oglej si celoten članek

Golobova izjava, da nekateri zdravniki v javnem zdravstvu delajo malo ali celo nič, paciente pa si usmerjajo v zasebne prakse, je v teh dneh požela številne ostre odzive iz zdravniških vrst. Gre za nedopustno izjavo, v kateri je neupravičeno obtožil zaposlene v javnih bolnišnicah, da “nekateri tam delajo malo, lahko celo nič,” in da “iz javnih bolnišnic vozijo paciente v svoja zasebna podjetja ter umetno ustvarjajo čakalne vrste," so ogorčeni na zdravniški zbornici. Po njihovem gre za obtožbe, ki ne temeljijo na preverjenih podatkih in ki ustvarjajo nevarno in lažno sliko o zdravstvenem sistemu ter zdravnikih.

 "Žal je moja izjava o zdravnikih resnična. Številni primeri obstajajo, ki potrjujejo to izjavo," je v sinočnjem intervjuju na Televiziji Slovenija odgovoril predsednik vlade. Kot je povedal, so jim iz organizacij pacientov posredovali številne primere, ki govorijo o tem. "Mogoče manjši izziv zdravniški zbornici, če hoče temu priti do dna, so pacienti pripravljeni te primere tudi predstaviti, z enim samim namenom, da tisti, ki je kršil moralo, etiko in tudi zakone, zanje odgovarja," je bil jasen premier.  Foto: Bor Slana/STA Robert Golob

Dvoživka je slabšalni izraz

O zakonu o zdravniški dejavnosti, ki je trenutno v javni obravnavi - če bo novela kot je zapisana v zadnji različici, tudi sprejeta, zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih ne bodo več smeli opravljati samoplačniških storitev pri zasebnih zdravstvenih zavodih ali koncesionarjih - je premier dejal, da želijo s tem doseči razmejitev javne zdravstvene mreže od zasebnih. Ob tem je povedal, da mu mu je žal, ker se uporablja izraz dvoživka, saj da je to slabšalni izraz. "S tem po nepotrebnem večino zdravnikov, ki deluje tudi skozi dvojno prakso, povsem legitimno in moralno, spravlja v neko stisko," je dodal.

Po njegovih besedah želijo vzpostostaviti jasna pravila, pod kakšnimi pogoji zasebniki lahko delajo v zdravstveni dejavnosti. " Ko je nekdo zaposlen v javnem sektorju in se dejansko vozijo pacienti v zasebno ambulanto, da se to enkrat za zmeraj prepove in s tem tudi prekine. To je eden od takih primerov."

Regulacija na področju koncesij

Foto: Profimedia Zdravniki Zakon prinaša tudi regulacijo na področju koncesij. "Da, tudi koncesionarji, med katerimi jih večina deluje popolnoma zakonito, še naprej opravljajo enako svojo dejavnost. Obstajajo pa tudi med koncesionarji, ki nimajo niti enega zaposlenega, pa kljub temu na veliko izvajajo storitve za javno zdravstveno mrežo, spet z najemom kadrov iz javnih zdravstvenih zavodov. Tudi take prakse se bodo prenehale. Zdaj je mogoče s koncesijami trgovati, danes se koncesije preprodajajo, po novem to ne bo več mogoče.Tako bomo tudi ta, če hočete, pohlep, ki ga včasih lahko opažamo, nekako zamejili," je poudaril premier in dodal. 

"Mislim, da bodo te tri spremembe pomembno vplivale, kako bo vsak od zdravnikov razmišljal o svoji nadaljnji profesionalni poti. Na nas je, da ustvarimo take pogoje, da se jih bo večina našla v javnih zavodih. Sliši se na neki način paradoksalno, ampak javnim zavodom omogočamo tudi s tem zakonom, da bodo lahko svoje zaposlene, ki bodo želeli delati prek rednega delovnega časa, ustrezno nagradili. Če nam uspe najti to kombinacijo, se pravi nagrajevanje tistih, ki želijo delati v javnih zavodih, omejitev škodljivih praks, hkrati pa preprečiti trgovanje s koncesijami, mislim, da bo to velikanski korak v smeri krepitve javne zdravstvene mreže."

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 02:38 18. September 2024.

    Žal se je ptič v zvezi z izsiljevanjem fonderlajdre izkazal za eht lažnivca. In zdaj on pravi, da je tainta …

  • 13:44 17. September 2024.

    Ja tiste ki hočejo narediti red v zdravstvu je treba popljuvat,zdravstvu je treba povedat da dobijo plače od plačil vseh …

  • 10:26 17. September 2024.

    Najnevarnejši golob v Ljubljani dela škodo vsem Slovencem.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.