Gniloba obrala trte

Foto: Žurnal24 Za trgači ostajajo tla, posuta z gnilim grozdjem, saj ga je treba od zdravega te
Žalostni trgači. Peronospora, oidij in preobilno deževje usodno vplivali na letošnji pridelek.
Oglej si celoten članek

Novo mesto. Dolenjski vinogradniki te dni hitijo s trgatvijo belih sort, zaradi žalostne podobe pridelka, ki ga je napadla gniloba, pa pravega veselja trgačev iz vinogradov ni slišati.

Tako slabega vremena, toliko dežja, ki povzroča gnitje predvsem belih sort, najbolj kraljevine, sestavine cvička, že dolgo ni bilo,” pove Jože Žura, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske. A taka je usoda, dodaja: včasih pridelek pobere spomladanska zmrzal, včasih toča, zdaj jesensko deževje. “Tako kakovostna letina, kot je bila lanska, pač ne more biti vsaka,” meni Žura.

Nekaterim bo še prav prišlo, da bo pridelka manj, vsaj ne bo treba dokupovati novih sodov.
Jože Žura, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske

Bolezni in vreme
Usodo vinogradnikov so letos, kot pravi Andrej Bajuk, vodja enološkega laboratorija na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto, krojili pojav bolezni, kot sta peronospora in oidij, neurja s točo, v zadnjih tednih pa preobilno deževje.

Zaradi poškodb grozdja začne vrednost pH v grozdnem soku naraščati, to pa pomeni, da bo mikrobiološka aktivnost precej velika. Na trgatev se moramo zato temeljito pripraviti. Visoka raven higiene, natančno odbiranje poškodovanega in gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri vrenju, uporaba žvepla v začetku procesa, dobro pripravljen kvasni nastavek in hrana za kvasovke so dejstva, ki jih je treba upoštevati pri predelavi takega grozdja,” razloži Bajuk.

Gnilobe bo še več
Zaradi obilnih padavin v zadnjem tednu se je, kot poudarja Bajuk, poslabšalo zdravstveno stanje tako belega kot rdečega grozdja. “Ob naslednjem napovedanem obdobju slabega vremena se bo gniloba samo še stopnjevala,” napoveduje Bajuk.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.