Gneča dva tedna pred začetkom šole

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Šolske potrebščine (ne samo) glede na anketo zurnala24.si najpogosteje kupujete dva tedna pred začetkom šole.
Oglej si celoten članek

V Žurnalovi anketi smo vas povprašali, kdaj nakupujete šolske potrebščine za novo šolsko leto. Kar 27 odstotkov od 149 sodelujočih vas za to poskrbi že konec iztekajočega leta, medtem ko vas 26 odstotkovali čaka na akcije, ki so pogosto v zadnjih dveh tednih avgusta, ko vas nakupuje največ – kar 47 odstotkov. "Največjo gnečo pri nakupovanju knjig za novo šolsko leto pričakujemo konec avgusta in prve dni septembra," nam je potrdil Boris Berce iz Državne založbe Slovenije (DZS).

Zahtevanih delovnih zvezkov je manj

Osnovnošolec poprečno potrebuje od štiri do šest delovnih zvezkov, medtem ko si učbenike praktično vsi izposodijo v učbeniškem skladu. Učitelji, ki sami določijo uporabo delovnih zvezkov, se za to odločajo vse redkeje, opažajo v DZS. Morda tudi zato, ker so vse glasnejše kritike, da večina delovnih zvezkov ostane praznih. "Če vsi vsi kupili vse (kar pa se ne zgodi  v nobenem primeru), bi bila verjetno najdražja sedmi in osmi razred," je povedal Berce, ki ocenjuje, da se "delovni zvezki letos niso bistveno podražili, ... po drugi strani pa se je opazno zmanjšalo število potrebnih delovnih zvezkov, ki jih zahtevajo šole za uporabo pri posameznih predmetih".

"Pri nas opažamo večje povpraševanje po učbenikih za predmete, iz katerih dijaki opravljajo maturo (slovenščina, matematika, angleščina), saj jih ob zaključku srednje šole dijaki potrebujejo za obnovitev znanja, kot vemo, pa je treba v primeru izposoje učbenikov iz učbeniških skladov učbenike vsako leto tja tudi vrniti," je Saša Novak pojasnila za Ucbeniki.net. Na spletu je prav tako mogoče najti vrsto učbenikov za povprečno pet ali deset evrov.

"Nekateri delovni zvezki so resnično nekakovostni"

"Praviloma delovne zvezke uporabljamo pri matematiki, pri slovenščini so vaje v učbeniku, tudi pri angleščini načeloma pridejo pripravljene vaje prav," nam je pojasnila sogovornica, učiteljica razrednega pouka na eni od osnovnih šol. Opozorila je tudi na nekakovost nekaterih učil, pri katerih se s sodelavci sprašujejo, ali so lektorirani oziroma ali jih je kdo sploh pregledal. Opozorila je na dvorezen meč, ki povzroča težave učiteljem – preveč delovnih zvezkov je prevelik strošek, a otroci potrebujejo vaje, ki jih je treba potem fotokopirati. Ta strošek pa ni všeč šoli, kjer tudi nadzorujejo, koliko papirja porabi kateri od učiteljev. "Ni pa smiselno, da otroci prepogosto prepisujejo s table, saj jim to vzame res veliko časa, posebej v nižjih razredih," je dodala učiteljica.

Povpraševanja po pomoči vse več

Povpraševanja po brezplačnih učbenikih, delovnih zvezkih in drugih potrebščinah je vedno več, nam je povedala Anita Caruso z Rdečega križa (RK) Slovenije. Pravi, da od založb nobena ne prispeva, pa tudi donatorjev je vedno manj. "Tretjino sredstev zberemo v akciji Otroci otrokom, denar pa prispevajo starši prek otrok. Projekt je namenjen tudi ozaveščanju in solidarnosti med otroki. Dve tretjini sredstev si zagotovimo sami iz tečajev prve pomoči," so pojasnili na RK, ki v novo šolsko leto pomagajo tudi z oblačili in obutvijo za otroke.

"Glede na socialne razmere v Sloveniji in veliko brezposelnost je letos na posameznih območjih za od deset do 20 odstotkov več prošenj za pomoč," je ocenil generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic, pri kateri pripravijo več akcij tovrstne pomoči, ki v manjšem obsegu potekajo skozi vse leto. Njim z delovnimi zvezki pomaga več založb, do zdaj pa so 8.716 otrokom razdelili za 287.324 evrov pomoči v obliki šolskih potrebščin, delovnih zvezkov ali bonov za nakup šolski potrebščin, je  povedal Jerebic.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.