"Pomoč bo za vse in ne le za tiste, ki že prejemajo socialno pomoč"

Foto: Žan Kolman/KPV Robert Golob.
Foto: Žan Kolman/KPV Robert Golob.
Pomoč poplavljenim najprej sprotna, nato pa še pomoč za sanacijo bivališč.
Oglej si celoten članek

"Zadnje tedne smo se ukvarjali z gasilsko akcijo, neposredno pomočjo, odstranjevanje posledic. Po 1. septembru prihaja novo obdobje, začel bo veljati interventni zakon in ljudje bodo lahko prišli do prvih resnih podpor. Govorimo o sedemkratniku minimalnih življenjskih stroškov v enkratnem znesku. Za štiričlansko družino to znese 7 x 1.639 evrov v enkratnem izplačilu," razlaga Luka Mesec, minister za delo, družino in socialne zadeve. "Gre za sredstva, ki bodo  široko dostopna in ne bodo namenjena le tistim, ki prejemajo socialno pomoč, ampak bodo za vse, ki so v poplavah utrpeli resno škodo in bo omogočila ljudem, da se postavijo na noge," razlaga Mesec.

To intervencijsko obdobje naj bi trajalo okoli mesec dni. "Sledil bo sanacijski zakon, kako naš sistem narediti bolj podporen, kako bomo boljše pripravljeni na takšne razmere. Kraje je treba sanirati, da bomo na take razmere pripravljeni. Železniki, ki so pred 16 leti imeli hudo povodenj, so jo zaradi urejenih razmer tokrat dobro odnesli," je povedal Mesec.  

Predstavniki vlade so se danes sicer sestali s predstavniki humanitarnih organizacij, ki so pomagale pri sanaciji poplav. Sestanek je bil namenjen predvsem zbiranju povratnih informacij, ki so jih predstavniki humanitarnih organizacij pridobili na terenu pri sanaciji poplav. "Posebne psihosocialne stiske so zaznali pri starejši populaciji, pri tistih, ki so stari 70, 80 let in jim je odplavilo premoženje in niso več v letih, ko bi si lahko zamislili vnovičen začetek življenja," razlaga Mesec in poudarja, da gre za tematiko, ki se ji bodo posebej posvetili.

Humanitarne organizacije so sredstva v višini 10 milijonov evrov že prejela in kot pravi Mesec, želijo, da jih ljudem čim prej razdelijo."Govorimo o sredstvih, ki so zgolj zato, da ljudem pomagajo, da si začnejo povračat življenje nazaj, kupijo ozimnico, hladilnik. Drugi paket pomoči bo prišel z interventnim zakonom, pomoč bodo razdeljeveli CSD-ji. Gre za izredno denarno pomoč, ki bo na voljo vsem, ki so utrpeli škodo," razlaga Mesec. Precej vlog je bilo že oddanih, ostale Mesec poziva, da to še opravijo. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 19:01 21. Avgust 2023.

    Kdaj boste poklicali Janeza Podobnika na zagovor? Zaliješ pol Slovenije in te ne doseže niti politična odgovornost.

  • 17:20 21. Avgust 2023.

    Šetinčevo glava peče, z obema rokama si podpira glavo nad mizo ob Urški dne, 23.6.2023. Predmet debate je ustava, verjetno …

  • 17:16 21. Avgust 2023.

    Na CSD-jih in pri humanitarcih, obvezna kontrola, ker so z njimi zelo slabe izkušnje, da ne bo spet prihajalo do …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.