Cerar: Tožba proti Hrvaški zelo kmalu

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Premier Miro Cerar je ob prihodu na neformalni vrh EU v Bruslju napovedal skorajšnjo tožbo zoper Hrvaško.
Oglej si celoten članek

"Pismo komisiji bomo poslali že zelo kmalu. Ravno v teh dneh na vladi v sodelovanju s strokovnjaki, odvetniško pisarno in drugimi pripravljamo ustrezne osnove za besedilo, ki ga bomo poslali komisiji," je napovedal premier Miro Cerar.

Gre za pismo na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe, ki določa, da lahko članica, ki meni, da druga članica ni izpolnila obveznosti, ki izhaja iz pogodb, zadevo predloži Sodišču EU. Pismo bo vsebovalo podrobnosti o tožbi proti Hrvaški na Sodišču EU.

Komisijo je potrebno najprej obvestiti, da gre za protipravno stanje, ki ga je zagrešila Hrvaška, pojasnjuje Cerar in dodaja, da pričakuje, da bo Evropska komisija ukrepala sama, sicer bo to storila Slovenija.

Dodatki Uslužbencem veleposlaništva zvišali dodatek zaradi napetosti med Slovenijo in Hrvaško

Erjavec: Vse je pripravljeno

Zunanji minister Karl Erjavec je medtem v Ljubljani sporočil, da je že vse pripravljeno glede pisma, v katerem bodo navedeni vsi elementi tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe. Vsebine pisma oziroma tožbe ni želel predstaviti, da ne bi predčasno razkril slovenskih adutov.

Preden članica zaradi domnevne kršitve obveznosti iz pogodb vloži tožbo proti drugi članici na Sodišču EU, mora zadevo predložiti Evropski komisiji. Ta poda obrazloženo mnenje, potem ko obe vpleteni članici dobita priložnost, da se ustno in pisno izrečeta.

Ker po dosedanjih neuradnih informacijah pravnega ukrepanja komisije ni pričakovati, bo Slovenija najverjetneje s tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU nadaljevala sama.

Ribiči Kdo bo plačal kazni, ki so prispele iz Hrvaške?

Hrvati izdajajo kazni

Medtem Hrvaška nadaljuje s pošiljanjem kazni slovenskim ribičem, ki lovijo preko sredinske črte v Piranskem zalivu, saj Zagreb meje po arbitražni sodbi ne priznava. Po informacijah odvetnika Ivice Senjaka, ki zastopa slovenske ribiče pred hrvaškimi sodišči, so do četrtka prejeli skupno 48 kazni. Skupni znesek znaša okoli 305.000 kun (nekaj manj kot 41.000 evrov).

Slovenska policija je medtem od implementacije odločbe arbitražnega sodišča do srede v slovenskem morju obravnavala 61 incidentov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 09:23 25. Februar 2018.

    Cerar: Tožba proti Hrvaški zelo kmalu, takoj po volitvah ko ne bomo na oblasti.

  • 18:51 24. Februar 2018.

    Kaj sledi,oblast se bo kmalu menjala začeli se bojo drugačni razgovori in dogovori in stvar se bo rešila prepričan sem,kar …

  • 14:10 24. Februar 2018.

    mene zanima kaj sledi po končani tožbi ... slovenija dobi tožbo - kaj sledi, in še slabši scenarij slovenija zgubi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.