Policija vsem, ki se ukvarjajo s predelavo izdelkov, ki zahteva zadrževanje v neprezračenih
prostorih, kot so vinske kleti, svetuje še posebno previdnost. Možne so namreč povišane, zdravju
škodljive koncentracije plinov.
Teset s svečo |
Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverimo s preprostim testom. V prostor namestimo gorečo svečo. Če ta hitro ugasne, takoj zapustimo prostor in ga dobro prezračimo (najmanj 10 minut, odvisno od velikosti prostora), tako da naredimo prepih. |
Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je takrat zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh lahko smrtno nevarno. Policija svetuje, da prostore, v katerih uporabljate grelna telesa za kuhanje sokov, še posebej pozorno zračite, tako da večkrat na dan naredite prepih, predvsem pa tega opravila nikoli ne izvajajte sami.
Nezavest nas lahko prehiti
Ob normalnih pogojih je ogljikov dioksid plin brez barve in brez vonja. Je rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden spoznamo nevarnost. Je gostejši od zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju.
Pozor tudi pri gretju
V jesenskem in zimskem času grozi tudi nevarnost zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Nastaja pri nepopolnem gorenju drv, premoga, bencina, zemeljskega plina, kurilnega olja, propana itd.
Za volan le trezni
|
Ne pozabite pa na varnost v cestnem prometu, zato ne vozite pod vplivom alkohola!
|
Že zelo majhna količina ogljikovega oksida v zraku je lahko smrtno nevarna. V blažjih oblikah zastrupitve se oseba le slabše počuti, ima glavobol, toži zaradi utrujenosti in nemoči. V hujših primerih pa se pojavljajo bruhanje, motnje vida, slabša koncentracija, težave s spominom, motnje zavesti (do kome) in srčnega ritma ter težave z dihanjem.