Blejski otok: država se ne bo pritožila

Foto: Iztok Golob
Foto: Iztok Golob
Država se ne bo pritožila na sklep kranjskega okrožnega sodišča. Blejski otok tako za zdaj ostaja v rokah blejske župnije.
Oglej si celoten članek

Na sklep kranjskega okrožnega sodišča, da zoper župnijo Bled ni mogoče voditi postopka o ničnosti sporazuma prejšnje Janševe vlade, se država ne bo pritožila, je poročala TV Slovenija. Otok tako za zdaj ostaja v rokah blejske župnije.

Potem ko je nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti tajni sporazum, po katerem je prejšnja Janševa vlada objekte na Blejskem otoku vrnila tamkajšnji župniji, otok pa dala Cerkvi v brezplačen najem za 45 let, v imenu države podpisal le nekaj tednov pred predajo poslov, se je njegova naslednica Majda Širca Ravnikar prizadevala za njegovo ničnost. Zato je državno pravobranilstvo vložilo tožbo.

A se kranjsko okrožno sodišče vse do danes z njeno vsebino sploh še ni ukvarjalo. Ker je bil v prvi tožbi naveden le en toženec, župnija Bled, ne pa tudi drugi sopodpisnik sporazuma, Nadškofija Ljubljana, je tožbo zavrnilo.

"Država asistira voljo Cerkve"

Letos junija, ko je odločalo o tožbi zoper oba sopodpisnika, pa je ugodilo blejski župniji, ki je trdila, da je bilo zoper njo v isti zadevi že razsojeno. In na to odločitev sodišča bi se država lahko pritožila le še danes, je poročala televizija.

Z državnega pravobranilstva so za TV Slovenija pojasnili, da se država zagotovo ne bo pritožila zoper sklep sodišča.

Širca Ravnikarjeva pa je v izjavi za televizijo dejala, da je bil "ta molk oziroma nereagiranje pričakovano, kajti že v prvi Janševi vladi je bil Blejski otok pridobljen mimo odločitev ustavnega in vrhovnega sodišča". Pravobranilstvo očitno nima moči, da bi zastopalo stališča, ki jih je še pred nekaj leti zastopalo v smeri, da je sporazum ničen, je dejala in dodala, da v tem smislu "država asistira voljo Cerkve".

Sodišče bo zdaj nadaljevalo s postopkoma zgolj zoper ljubljansko nadškofijo, je še poročala TV Slovenija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:25 4. Oktober 2012.

    seveda se nebo ...gliha vkup štriha

  • 20:01 4. Oktober 2012.

    Seveda da se ne bo, Janša ne dovoli.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.