Bi Tito res rekel, da so politiki vse zje...?

Foto: Splet
Foto: Splet
Ker se bliža 25. maj, nekdanji dan mladosti, je lik maršala Tita ta teden zelo popularen. Po spletu je zaokrožila tudi šala, kaj bi Tito dejal sedanjim slovenskim politikom, če bi vstal od mrtvih.
Oglej si celoten članek

V Kumrovcu, Titovem rojstnem kraju, se bodo kot vsako leto v petek zbrali privrženci Tita, da bi proslavili njegov rojstni dan oziroma dan mladosti. Tito je bil sicer rojen 7. in ne 25. maja, vendar je centralni komite zveze komunistične mladine Jugoslavije 25. maj določil kot dan proslavljanja rojstnega dneva tedanjega predsednika države. Tudi v Sloveniji bo potekalo več proslav, ena večjih bo kot vsako leto v Izoli.

Zgodovinar Jože Pirjevec, ki je napisal tudi knjigo o Titu, je včeraj za Žurnal24 pojasnil fenomen Tita: "Gre za nostalgičen spomin na mladost, ki je značilen za vsakega človeka. Verjetno pa tudi za obžalovanje za časom, ko je Jugoslavija s svojo samoupravo in neuvrščeno politiko izstopala v družbeni stvarnosti kot dežela, ki je posamezniku dajala samozavest in obljubljala, da bo svoje potenciale lahko udejanjil. Te perspektive nista ponujala ne realni socializem na Vzhodu ne kapitalizem na Zahodu. Prvi je propadel, drugi pa nas je popeljal v zagato, v kateri smo danes."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 35

  • 14:02 25. Maj 2012.

    in kaj je danes drugače

  • 06:27 23. Maj 2012.

    V LETIH 2004-2008 JE BIL PUF SLO POVEČAN ZA 0,7 MILIJARDE EUR. POGLEJ SI STATISTIKO IN NE NAKLADAJ TISTO KAR …

  • 06:11 23. Maj 2012.

    VERJETNO BERE DELO, VEČER, DNEVNIK...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.