Sestavine za število oseb: 4
jagnjetina: 2,5 kg
cimet: 0,5 male žličke
česen: 1 strok
dateljni: 120 g
ingver: količina po želji
kajenski poper: 1 ščepec
kokošja jušna osnova: 1,5 l
mandlji: 3 velike žlice
maslo: 1 velika žlica
olje: 4 velike žlice
pelati: 40 dag
pistacije: 1 velika žlica
poper: 1 ščepec
rozine: 1 velika žlica
sol: 1 ščepec
suhe brusnice: 2 veliki žlici
šalotka: 45 dag
žafranika: 3 čajne žličke
Žafraniko namočimo v žlici vrele vode in pustimo približno 15 minut, da vsrka tekočino. V pekaču z visokimi robovi, primernem za pečenje v pečici, segrejemo olje in postopoma, v manjših količinah opečemo na kocke narezano jagnjetino. V isti posodi zlatorumeno opečemo šalotke, nasekljan česen, ingver, cimet, kajenski poper, namočeno žafraniko in prevremo. Dodamo paradižnik, jušno osnovo, rozine in vse skupaj začinimo s soljo in poprom. Vmešamo opečene koščke jagnjetine, premešamo in pokrito dušimo 1,5 ure v pečici pri temperaturi 180 °C, da se meso zmehča. Občasno premešamo. Sveže pistacije za 2 minuti namočimo v vreli vodi in na suhi kuhinjski krpi podrgnemo, da koščica odstopi. V ponvi segrejemo maslo in prepražimo mandeljne, dodamo dateljne, pistacije, brusnice in ščepec soli. Pražene pred serviranjem.
Jagnjetina s suhim sadjem, oreščki in žafranom
Na koncu meso prelijemo z maslom, na katerem smo popražili mandeljne, dateljne, pistacije in brusnice.