Advent napoveduje božič

Foto: Žurnal24 Adventni čas simbolizira venec iz zimzelenega rastlinja s štirimi svečami.
S prvo nedeljo po 26. novembru se začenja adventni čas in traja štiri tedne.
Oglej si celoten članek

Pomeni čas duhovne priprave na praznik Jezusovega rojstva. Pri kristjanih je bil v veljavi že od 6. stoletja dalje s postom kot najstarejšim načinom priprave na božič, danes pa adventni čas simbolizira tudi venec s štirimi svečami.

Življenje v adventnem času je umirjeno, brez fantovskega petja, vasovanja, ženitovanj in veselic. V adventu pa se prepletajo in dopolnjujejo cerkvene in posvetne šege, saj je krščanstvo poganskim šegam ob zimskem sončnem obratu dodalo krščansko vsebino, je navedeno v Slovenskem etnološkem leksikonu.

Adventni čas simbolizira tudi venec iz zimzelenega rastlinja s štirimi svečami; vsako nedeljo verniki prižgejo po eno, tako da zadnjo nedeljo pred božičem gorijo vse štiri.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.