V Ljubljani pripravljajo festival za vse ljubitelje živega vina

Foto: Profimedia
V petek, 25. maja, bo v Ljubljani potekal prvi festival živih vin in fermentirane hrane.
Oglej si celoten članek

Trend sonaravne pridelave hrane in pijače že nekaj let osvaja živilsko industrijo. Ob biološko pridelani zelenjavi in sadju ter predelane hrane brez aditivov, je trend zavzel tudi pridelavo in izdelavo vina.

Naravnao oz. živo vino prihaja iz vinogradov, kjer dela poteka v sožitju z naravo. Pri izdelavi vina je čim manj mehanskih ali kemičnih intervencij. Vinarji ne uporabljajo škropiv ali aditivov. Pridelava je holistična in povsem transparentna.

Foto: Profimedia Vinograd V nasprotju z uniformnimi "komercialnimi" vini, so živa vina nedokončana zgodba, ki se spreminjajo tudi potem, ko jih ustekleničimo. Minerali iz prsti, naravno pridelano grozdje in delo vinarja se čuti v vsakem kozarcu živega vina. To je lahko za tiste, ki niso navajeni piti naravnih vin nenavadno, a organizatorji festivala pravijo, da "ko enkrat začneš piti taka vina, ni več povratka na konvencionalna."

Prvi, tradicionalni festival živih vin

Tisti, ki jih zanima sonaravna pridelava vina in naravna fermentirana hrane, bodo lahko na prvem festivalu živih vin o njih izvedeli prav vse. Festival bo gostila restavracija Kuchna za Bežigradom, ki bo pripravila kulinarični spremljevalni program z vegetarijanskimi jedmi, poudarek pa bo na fermentiranih živilih.

Foto: Profimedia kozarec vino Gostitelj festivala Alen Avdič, glavni somelier Hiše Franko, ki je tudi dom slavne slovenske šefinje kuhinje Ane Roš, je na festival povabil sedem vinarjev, ki bodo predstavili svoja živa vina.

Ob primorskih vinskih hišah Reia, Štemberger, Guerila in Burja, se bodo predstavile tudi tri štajerske hiše, in sicer Zorjan, Aci Urbajs in Šuman. Vinarji bodo predstavili zelo različna vina, od elegantnih, subtilnih, do popolnih divjakov.

Vstopnice za festival živih vin in fermentirane hrane lahko kupite na spletni strani Eventim.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.