Zadnji podatki: Zanimanje za sončne elektrarne strmoglavilo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Odkar za samooskrbne sončne elektrarne veljajo nova pravila oddane in prevzete električne energije, je zanimanje zanje strmoglavilo, zgolj na 7,5 odstotka lanskega.
Oglej si celoten članek

Od 1. januarja letos za samooskrbne sončne elektrarne (SSE) velja nova shema obračuna proizvedene in v omrežje oddane ter iz omrežja prevzete električne energije. Bistvo spremembe je, da ni letnega, temveč je mesečni poračun oddane in prevzete električne energije, kar je za lastnika SSE bistveno manj privlačno kot net metering.

Po novem je treba vso iz omrežja prevzeto elektriko plačati, ne glede na to, koliko elektrike je SSE oddala v omrežje. To pomeni, da lastnik po novem ne bo plačal le razlike med oddano in prevzeto električno energijo, zaradi česar je tudi ekonomika izplačila naložbe drugačna, manj ugodna.

Kljub novim ponudbam malo naložb

Dobavitelji so za SSE iz nove sheme sicer pripravili nove ponudbe, v okviru katerih v omrežje oddano električno energijo plačajo oziroma jim priznajo bonitete. Do zdaj presežkov, ki jih je SSE ustvarila na letnem nivoju, praviloma niso plačali, lastniki elektrarn so jih v omrežje predali brezplačno. Pa vendar nove ponudbe očitno niso dovolj zanimive, da bi gospodinjstva in male podjetnike prepričale o naložbah v SSE po novi shemi.

Foto: Profimedia sončna elektrarna sončne celice fotovoltaika kolektorji

90 odstotkov manj vlog za soglasje

To dokazujejo pravkar objavljeni podatki Elesa o številu vlog za priključitev SSE letos. Od začetka leta do konca avgusta je vseh pet elektrodistributerjev skupaj prejelo 2385 vlog za soglasja, niti 300 na mesec. Lani so jih v enakem obdobju prejeli 17.713. Upad je skoraj 90-odstoten.

Foto: zajem zaslona soglasja sončne elektrarne 2024

Če bo število vlog v zadnjih mesecih podobno, jih bodo do konca leta prejeli približno 3600. Lani so jih prejeli 47.900, v primerjavi s tem letošnje vloge predstavljajo zgolj dobrih sedem odstotkov. Lansko leto je bilo sicer izjemno, saj so vlagatelji lovili net metering, zato je v zadnjih treh mesecih število vlog za soglasje izjemno naraslo.

Foto: zajem zaslona podatki o soglasjih za priključitev sončne elektrarne 2023 Največ vlog za priključitev so letos prejeli v Elektro Maribor (860), sledi Elektro Ljubljana, kjer so prejeli 613 vlog, nekaj čez 500 pa so jih prejeli v Elektro Celje. Najmanj je zanimanja na območju Elektra Primorska, prejeli so 138 vlog, v Elektro Gorenjska pa 286.

Soglasja za 300 hranilnikov 

Elektrodistributerji so večji del leta, vse do poletja, reševali vloge za priključitev, ki so jih prejeli lani. Tako so letos izdali skoraj 18.000 soglasij za priključitev. Izdali so tudi 301 soglasje za priključitev SSE in baterijskega hranilnika. Zavrnili so skoraj 7000 vlog, kar predstavlja 28 odstotkov vlog, ki so jih obravnavali v prvih osmih mesecih letos.

Po podatkih Elesa je bilo v prvih osmih mesecih priključenih nekaj manj kot 10.000 SSE s skupno priključno močjo 127.000 kW, povprečna moč naprave je skoraj 13 kW.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 09:37 27. September 2024.

    Se kdo čudi ? Gremo se kao zeleni prehod, nato pa kaznujemo vse tiste, ki prehajajo na elektriko z višjimi …

  • 09:36 27. September 2024.

    Edino pošteno! Pa še subvencije za električne avte naj ukinejo!

  • 08:37 27. September 2024.

    Kdor jih še nima na strehi bo pač počakal, da se zadeva izbistri...Ali bo trg pokazal realnost in se ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.