Zima je tu, z njo pa tudi nizke temperature, ki se v nekaterih delih Slovenije proti jutru že spustijo pod ledišče. Glede na vremensko napoved, pa jih lahko v naslednjih dneh pričakujemo v večini države. Za vrtičkarje, ki zelenjadnic še niste zaščitili pred zmrzaljo, to niso dobre novice, vendar lahko še ukrepate.
Solato in enoletna zlišča čim prej poberemo
Čim prej z gredic poberite glavnato solato, tudi cvetačo in brokoli, ki ste ga sadili pozno poleti. Na mraz so zelo občutljiva tudi enoletna zelišča, majaron, bazilika, koper, janež, koriander. Ta porežemo in posušimo. Petršilju pa je treba porezati vse zelene dele skoraj do tal. Na gredicah lahko pustimo timijan, drobnjak in rožmarin, tudi pehtran.
Radiče in endivijo zaščitimo s kopreno
Lahko pa jih porežemo, jim odstranimo zunanje liste, sredice pa zavijemo v časopisni papir in obesimo v hladen, suh prostor.
Brstični ohrovt in nekateri radiči imajo zimo radi
Dokler ga ne bomo porabili, lahko na prostem pustimo zelje in glavnati ohrovt. Ta običajno zdrži do januarja, enako por. Por, ki ste ga sadili jeseni in je namenjen za naslednje leto, pa lahko na gredicah ostane nezaščiten. Le obdamo ga z nekaj zemlje in zastirko.
Tudi prezimne sorte radiča, kot so palla rosa 4, treviški radič, solkanski in tržaški solatnik ter verona so odporne na mraz in nezaščitene preživijo zimo. Nekoliko jih zagrnemo, spomladi pa bodo rasle naprej.
Na gredicah lahko pustimo tudi korenovke, med njimi črno redkev, prezimno kolerabo, korenast peteršilj in korenje, ki smo ga sejali konec poletja. Zaščitimo jih le z zastirko.