Sosed prenavlja hišo, razbija že ob štirih zjutraj, kako lahko ukrepam?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zaradi prenove sosedove hiše ne morejo spati, saj sosed večkrat z delom začne že ob 4. uri zjutraj. Kaj lahko storijo?
Oglej si celoten članek

Prenova sosedove hiše se je izkazala za pravo nočno moro. "Ob 4. uri zjutraj začne razbijati kot zmešan. Tolče, razbija, švasa, ni da ni," razmere opisuje eden od uporabnikov foruma Starševski čvek. Če so sprva delo ob vseh možnih urah dneva in noči tolerirali, v prepričanju, da sosed to počne z namenom čim prej končati s prenovo, jih je potrpljenje počasi minilo. Zdaj jih zanima, kako lahko ukrepajo.  

Prva možnost bi moral biti pogovor s sosedom glede tega, kdaj je primerno in kdaj ni primerno razbijati. Pri tem je smiselno, da se pogovor opravi s trezno glavo, umirjeno in spoštljivo. Vendar pa se lahko zgodi, da sogovornik ne bo pokazal razumevanja. Tako lahko hitro trčimo ob oviro, za katero se zdi, da ni rešitve.

Globa tudi več kot 200 evrov

Na uporabnikovi strani je zagotovo zakon o javnem redu in miru. V 8. členu zakona je jasno napisano, da med 22. in 6. uro ni dovoljen hrup, s katerim se moti mir in počitek ljudi. Izjema so nujni intervencijski in vzdrževalni posegi. Obnavljanje hiše mednje ne spada. Omenjeni člen navaja še eno kršitev, in sicer je prepovedano z uporabo televizijskega ali radijskega sprejemnika, drugega akustičnega aparata ali akustične naprave ali glasbila motiti mir ali počitek ljudi. Zakon predvideva globo v višini od 83,46 evra do 208,65 evra.

Poleg tega uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju določa omejitve, ko gre za stalne ali občasne emisije hrupa enega ali več virov obremenjevanja okolja s hrupom. Eden takih primerov so gradbišča. Zanje velja, da morajo obratovanje dodatno omejiti ob sobotah po 16. uri in ob nedeljah ter dela prostih dnevih. Hrup pri tem ne sme presegati dovoljenih mejnih vrednosti. Ko gre za kršitve omenjene uredbe, je pristojnost v rokah inšpektorjev za varstvo okolja.

Pokličite policijo

V primeru kršitev zakona o javnem redu in miru lahko posamezniki o kršitvi obvestijo policijo, ki bo prišla na kraj dogodka in preverila okoliščine. V primeru ugotovljene kršitve pa nato tudi ukrepala v okviru svojih pristojnosti.

Če ne pogovor ne posredovanje policije ne bi prineslo rešitve težave, se lahko posamezniki odločijo za tožbo. V tem primeru morajo računati, da sodni postopek lahko traja dlje časa, obenem pa s seboj nosi določene stroške. Kakšni bodo ti stroški, je težko napovedati. V takem primeru, kot je zgoraj opisani, lahko posamezniki, ki imajo sklenjeno zavarovanje pravne zaščite, izkoristijo prednosti, ki jih to prinaša. Zavarovanje pravne zaščite na področju nepremičnin velja tudi za primere sporov zaradi hrupa. V okviru zavarovanja so kriti odvetniški stroški, sodne takse in sodni stroški, stroški prič, od sodišča imenovanih izvedencev itd. 

"Zavarovalka je bila vznemirjena zaradi hrupa, ki je prihajal s sosednjega zemljišča. Na Okrajno sodišče je bila vložena tožba zaradi prenehanja vznemirjanja in plačila odškodnine. Stranki sta na poravnalnem naroku dosegli poravnavo, prav tako se je sosed zavezal, da bo s hrupom prenehal. Zavarovalnica ARAG je plačala 1278,34 evra odvetniških in sodnih stroškov," enega v vrsti primerov, do katerih prihaja v praksi, navaja zavarovalnica.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 12:03 5. Oktober 2024.

    Sam tudi delam na bajti. Včasih potegnem tudi pozno v noč. Čeprav v bajti nikogar ne motim, se trudim vsaj …

  • 11:36 5. Oktober 2024.

    Manj ga boste motili in tožili, prej bo delo dokončal. Če vas moti hrup, vstanite in mu pojdite pomagat. Sosedski …

  • 09:54 5. Oktober 2024.

    Saj človek ne more verjeti, kakšne butaste nasvete javno dajete ljudem; prepirajte se, tožite se s sosedi in jih ustrahujte …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.