Namesto novega so mu vgradili trideset let star analogni števec za elektriko

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Večina gospodinjstev v Sloveniji ima vgrajene napredne merilnike 2. generacije, ki merijo 15-minutni odjem električne energije in obremenitve omrežja. Ponekod pa še vedno vgrajujejo stare, analogne števce. Preverili smo, zakaj.
Oglej si celoten članek

V času, ko se zaradi novega načina obračuna omrežnine vse več govori tudi o pametnih števcih oziroma merilnikih električne energije, ki merijo 15-minutni odjem in obremenitev omrežja, nam je bralec iz Ljubljane povedal, da ima še vedno analogni števec. Še več, lani so mu števec z letnico 1975 zamenjali. A ne z novim, naprednim merilnikom, temveč z "novim" analognim števcem, ki nosi letnico 1990.

Ni še prišel na vrsto

Na vprašanje, zakaj vgrajujejo stare analogne števce, in zakaj odjemalec ni dobil naprednega merilnika, na Elektru Ljubljana odgovarjajo, da je bil števec verjetno zamenjan zaradi okvare ali poteka žiga, da bi ugotovili, kaj je pravi razlog, pa bi potrebovali številko merilnega mesta. "Napredni števec na merilnem mestu ni bil nameščen, ker to ni bilo v načrtu za namestitev naprednega števca. Nameščanje naprednih števcev je namreč vnaprej načrtovano po območjih in transformatorskih postajah. Skladno s projektom je točno določeno, koliko naprednih števcev se namesti vsako leto in kje."

Do konca 2025 naj bi vsi imeli napredne merilnike

Načrte nameščanja pametnih števcev so elektrodistributerji naredili na podlagi načrta uvedbe naprednega merilnega sistema v elektrodistribucijskem sistemu Slovenije, ki ga je leta 2018 pripravil takratni SODO, zdaj Eles. Kot izhaja iz omenjenega načrta, je bilo že leta 2018 45 odstotkov vseh merilnih mest opremljenih s sistemskimi oziroma pametnimi števci, vendar raven naprednih storitev še ni bila zadovoljiva.

V tistem času so nameščali pametne števce 1. generacije, ki, kot so nam pojasnili na Elektro Celje, omogočajo daljinsko odčitavanje in dnevne odčitke, ne pa 15-minutnih odčitkov. Te omogočajo števci 2. generacije.

Foto: Boštjan Tacol slovenija 12.01.2009 elektrika, elektricni stevci, poloznice za elektriko, racun

Zdaj je velika večina merilnih mest opremljena z naprednimi števci 1. ali 2. generacije, elektrodistributerji pa imajo nalogo, da praktično vsa merilna mesta z njimi opremijo do konca leta 2025. Skupaj naj bi s pametnimi števci opremili 923.850 odjemnih mest, od tega bodo še vedno v 14 odstotkih nameščeni merilniki 1. generacije, izhaja iz načrta. Merilnike 1. generacije naj bi zamenjali, ko se jim izteče življenjska doba.

Del gospodinjstev pa ima še vedno vgrajene klasične, analogne števce, kar pomeni, da jih je treba še vedno enkrat na leto fizično popisati. Preverili smo, kako je na terenu, koliko gospodinjstev še čaka na napredne merilnike in kdaj naj bi jih dobili.

V začetku 2025 bodo vsi imeli merilnike s 15-minutnimi meritvami

V Elektru Maribor imajo vsa gospodinjstva vgrajene napredne merilnike 1. ali 2. generacije. Prvi investicijski cikel zamenjave vseh klasičnih števcev z naprednimi so zaključili že 2021, zato je odstotek vgrajenih naprednih števcev električne energije s 15-minutnim merjenjem zelo visok, dosega že 99,1 odstotka.

Le na 1987 merilnih mestih še ni omogočeno shranjevanje in daljinski zajem 15-minutnih merilnih podatkov. Večina teh je vgrajenih na merilnih mestih pri gospodinjstvih, majhen delež pa tudi pri malih poslovnih odjemalcih priključne moči pod 43 kW. Nekaj transformatorskih postaj, razpršenih po celotnem geografskem območju, ki ga pokriva Elektro Maribor, je še opremljenih z naprednimi števci prve generacije z urnim shranjevanjem in daljinskim zajemom merilnih podatkov.

Ker se bo vsem vgrajenim naprednim števcem prve generacije letos in naslednjem letu iztekla življenjska doba, bodo v večini že letos oziroma najpozneje v prvem kvartalu naslednjega leta nadomeščeni z novimi s 15-minutnim merjenjem.

Pokritost na območju Elektra Celje je 87-odstotna

Tudi na področju Elektra Celje imajo vsa gospodinjstva nameščen napredni števec 1. ali 2. generacije. Prvi investicijski cikel zamenjave vseh klasičnih števcev z naprednimi so zaključili leta 2023. Odstotek vgrajenih naprednih števcev električne energije s 15- minutnim merjenjem je 87-odstoten.

Nekaj več kot 23.000 števcev, po večini gospodinjskih, je merilnikov 1. generacije. Načrtujejo, da bodo te števce zamenjali s števci 2. generacije, ki omogočajo 15-minutne odčitke, do konca leta 2025. Največje področje, kjer še niso nameščeni števci druge generacije, je področje Velenja.

Na območju Elektra Ljubljana še analogni števci

Na območju Elektra Ljubljana ima napredni merilnik s 15-minutnim odčitavanjem nameščenih 90 odstotkov gospodinjstev, približno 34.000 pa jih je še brez naprednega merilnika. Kot pravijo, je njihov cilj, da do konca leta 2025 z novimi naprednimi merilniki nadomestijo vse starejše analogne števce pri gospodinjskih odjemalcih, ki so dostopni, in kjer je to tehnično izvedljivo.

Največji delež gospodinjstev, ki nimajo naprednega števca, je na območju enote Ljubljana mesto. Območji, ki jih letos še opremljajo oziroma kjer zaključujejo z opremljanjem, sta območji Kočevja in Litije.

Na območju Elektro Primorska je črna lisa na področju Sežane 

Na področju Elektra Primorska so praktično vse gospodinjske odjemalce opremili z naprednimi merilniki. Med temi ima približno 3700 gospodinjstev, kar predstavlja tri odstotke, ki so pred leti prvi dobili napredne merilnike, nameščeno 1. generacijo merilnikov. Največ odjemalcev, ki še nima 15-minutnega merjenja, je na področju Sežane, okoli 1500, najmanj pa na Tolminskem, okoli 350.

Vsa merilna mesta z izjemo približno 100 merilnih mest, ki kljub pozivom ne odobrijo dostopa za zamenjavo, bodo z nadrednimi merilniki 2. generacije opremljena do konca leta 2025.

Elektro Gorenjska 2,6 odstotka gospodinjstev nima naprednega števca

V Elektru Gorenjska še 2,6 odstotka merilnih mest ni opremljenih z naprednimi števci. Največji delež gospodinjstev, ki še nimajo naprednega števca, je na območjih krajevnih nadzorništev Tržič, Cerklje in Visoko ter Kranj. Dobili jih bodo do konca prihodnjega leta.

Gospodinjstvom, ki nimajo naprednih merilnikov s 15-minutnim odčitavanje, elektrodistributerji niso določili dogovorjenih moči. To pomeni, da jim bo tudi omrežnina za moč po novi metodologiji obračunana drugače

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 10:52 22. Oktober 2024.

    Imel bo dve tarifi kot do sedaj in še nekaj časa mir pred Golobovim energetskih terorizmom.

  • 10:50 22. Oktober 2024.

    Vesel naj bo!

  • 09:37 21. Oktober 2024.

    točnost elektro mehanskih števcev je fenomenalno odlična, razen v nekem oskem območju, kjer lahko precej odstopa, to pa je lahko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.