Bodo cene padle? To pravijo nepremičninarji

Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Dogajanje na nepremičninskih trgih se umirja, sploh ko gre za število sklenjenih poslov, cene pa rastejo manj kot v preteklosti ali celo stagnirajo. Eden od za Slovence zanimivih trgov je hrvaški, sploh Istra in Kvarner, zato smo preverili, kakšno je tam razpoloženje in kaj se dogaja s cenami. Bodo padle?
Oglej si celoten članek

Lani je hrvaški trg stanovanjskih nepremičnin beležil eno največjih rasti cen v EU. V primerjavi z letom 2022 so bile cene višje za 12 odstotkov, v Sloveniji pa so v povprečju zrasle za dobrih sedem odstotkov. Pri nas smo že lani beležili od 15 do 20 odstoten upad sklenjenih poslov, na Hrvaškem podoben upad zaznavajo šele letos. Hrvaški mediji poročajo tudi o tem, da rast cen ni več tako skokovita, da se trg umirja. Vprašanje pa je tudi, kako bo na trg počitniških nepremičnin vplival novi nepremičninski davek, ki ga na Hrvaškem predstavljajo v teh dneh. 

A vedeti je treba, da je tako kot slovenski, tudi hrvaški nepremičninski trg zelo raznolik, zaradi česar iz podatkov, ki veljajo za povprečje, težko sklepamo, kaj se s ponudbo, povpraševanjem in cenami dogaja v posameznem delu države. 

Za slovenske kupce sta na Hrvaškem zaradi bližine in dobrih povezav najbolj zanimiva Kvarner in Istra. Po nekaterih ocenah naj bi prav na teh dveh področjih Slovenci imeli večino od približno 100.000 nepremičnin, ki si jih lastijo na Hrvaškem. 

Zato smo preverili, kakšne so cene v Kvarnerju, predvsem na otoku Krku in Crikveniški rivieri ter v Istri. 

Krk in Crikvenica: od 4000 do 7000 evrov na kvadrat

Pojdimo najprej na otok Krk, kjer nam je dogajanje na stanovanjskem nepremičninskem trgu predstavil direktor nepremičninske agencije Kvarner imobilije z Njivic, Boris Vidović. Strinja se, da se je letos v primerjavi z dvema letom pred tem število poslov zmanjšalo za približno 20 odstotkov, a ocenjuje, da se cene letos, niti v naslednjem letu ne glede na nekoliko manjši obseg poslovanja, ne bodo spremenile. 

"Trg na področju Karnerja in Cirkveniške riviere je stabilen, vzdušje je dobro, nepremičnine, katerih razmerje med ceno in kakovostjo je ugodno, pa se brez težav prodajo," doda Vidović in tudi pojasni, zakaj je tako. Eden od ključnih razlogov za stabilnost cen je manjše število novogradenj, natančneje, stanovanjskih stavb z luksuznimi stanovanji v bližini morja. 

Foto: Profimedia Malinska, Krk Otok Krk, tako Vidović, ima precej strogo urbanistično politiko z zelo jasnimi omejitvami, zaradi česar je skorajda nemogoča gradnja stavb z več kot štirimi stanovanjskimi enotami, ponekod, na primer v občini Malinska-Dubašnica, pa dovoljujejo le gradnjo stavb z dvema enotama. Posledica tega je manj ponudbe novih nepremičnin. Poleg tega zazidljivih zemljišč blizu morja skorajda ni, kar dodatno povečuje cene obstoječe ponudbe, še dodaja sogovornik. 

Kupci, ki večinoma prihajajo iz Nemčije, Avstrije in Slovenije, pa največkrat iščejo prav luksuzna stanovanja v novih zgradbah, ki so čim bližje morja. Slovenci največkrat iščejo kakovostno grajene nepremičnine privlačne arhitekture, blizu morja in seveda po razumni ceni, opiše zanimanje slovenskih kupcev. Manj privlačne pa so zanje nove vile z bazeni, največkrat zgrajene v notranjost otoka Krka ali v Crikveniškem zaledju, od morja oddaljene do pet kilometrov. Te pogosteje privlačijo kupce iz Nemčije in Avstrije. 

Večina kupcev nepremičnine kupuje za svoje potrebe, v zadnjem času pa Vidović opaža, da jih vse pogosteje kupujejo tudi kot naložbo s ciljem oddajanja turistom. 

In koliko je treba seči v žep za luksuzno stanovanje na otoku Krku? Nova stanovanja in hiše z bazeni se prodajajo po cenah od 4000 do 7000 evrov za kvadratni meter, cena starejših nepremičnin, velja za stanovanja in hiše, pa se začne pri 2500 evrih in seže do 5000 evrov na kvadratni meter. 

Istra: Cene še vedno rastejo

V Istri, še eni izmed zelo priljubljenih destinacij Slovencev, so razmere kanček drugačne. Splošno sliko nam je prikazala Patrizia Milani, direktorica nepremičninske agencije Real Estate Istria. "Trenutno razpoloženje je v Istri precej dinamično. Povpraševanje je veliko, število sklenjenih poslov raste glede na pretekli dve leti, rastejo tudi cene, čeprav počasneje, kot so med pandemijo. Rast cen je delno posledica večjega povpraševanja in omejene ponudb, še posebej na najbolj zanimivih lokacijah."

Do konca leta pričakuje, da se bodo cene nekoliko umirile, pa vendar je mogoča tudi blaga rast, odvisno od splošnih ekonomskih razmer in zanimanja kupcev, še posebej tujih.

Foto: Shutterstock Rovinj, Hrvaška V Istri kupci največ povprašujejo po luksuznih vilah, hišah z bazeni in apartmajih v bližini morja ali v turistično najbolj zanimivih mestih Poreču, Rovinju in Pulju. Vse več pa je povpraševanja tudi po nepremičninah v notranjosti Istre, predvsem v manjših mestih, kot sta Motovun in Grožnjan. Tu so najbolj zanimive avtentične nepremičnine, hiše z bazeni in sodobno prenovljene starejše hiše. 

Nemci in Avstrijci so najpogostejši kupci tudi v Istri, sledimo Slovenci, manj pa je Italijanov in kupcev iz drugih delov Evrope, pravi, Milani. Večina nepremičnine kupuje za lastne potrebe, luksuzne vile in apartmajev pa vse večkrat kupujejo kot naložbe z namenom oddajanja turistom.  

Kupci iz Slovenije na nekaterih področjih Istre predstavljajo od 15 do 20 odstotkov vseh, pravi Patrizia Milani in doda, da največkrat iščejo nepremičnine v bližini državne meje, v severozahodnem delu Istre in tudi vzdolž obale. Zanimajo jih predvsem počitniška stanovanja in hiše, za večje kakovostne nepremičnine so pripravljeni plačati višje zneske. 

Povprečne cene so glede na podatke sogovornikov v Istri celo nekoliko nižje kot na otoku Krku in Crikveniški rivieri. Povprečna cena novega stanovanja je od 3500 do 4000 evrov za kvadratni meter, za starejše pa od 2500 do 3000 evrov. Najvišje povprečne cene so v Rovinju in Poreču, najnižje pa pričakovano v notranjosti Istre, daleč od turističnih točk. 

Nove hiše se v Istri prodajajo po ceni od 400 tisoč do 600 tisoč evrov, starejše pa lahko kupimo že za 200.000 do 400.000 evrov. Za luksuzno vilo z bazenom pa bo treba odšteti vsaj en milijon evrov. 

Poreč: Slovenci plačajo do pol milijona evrov

Kaj natančno zaznamuje nepremičninski trg v enem od bolj zanimivih istrskih krajev, Poreču, nam je predstavila Danira Maloca, direktorica nepremičninske agencije Poreč immobilien. "Letos opažamo padanje povpraševanja in transakcij," pravi, a doda, da so na drugi strani realizirane prodaje znatno dražje, kot so bile v letih pred tem. 

Do konca leta in prihodnje leto v Poreču in okolici ne pričakuje bistvenih sprememb pri cenah, so pa te precej odvisne od posameznega prodajalca, zato cene nekaterih nepremični celo padajo, drugih pa ne. Prodajalec, ki se mu mudi prodati, spusti ceno, tisti, ki lahko čaka, pa ne. 

Foto: Profimedia Poreč Istra Na njihovem področju je povpraševanje po prav vseh vrstah nepremičnin, zagotovo pa se najhitreje prodajo nova luksuzna stanovanja ob morju in dizajnerske vile.

Tudi v Poreču in okolici so Slovenci cenjeni kot dobri kupci, ki kupujejo stanovanja in hiše čim bližje morju. Za nepremičnine, ki izpolnjujejo njihova pričakovanja, so pripravljeni plačati do pol milijona evrov. Sicer pa na tem področju poleg Nemcev in Avstrijcev precej kupujejo tudi Srbi. 

Povprečna cena kvadratnega metra starejših stanovanj je v Poreču 3000 evrov, novih, na boljših lokacijah pa od 4500 do 6000 evrov. Za luksuzne hiše in vile je cena od enega do treh milijonov evrov. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 12:10 3. September 2024.

    Med 'kovidom' se je potalalo ohoho lahko dobljenega (sploh ne zasluženega !) denarja in nekateri bi želeli take vsote vleči …

  • 10:07 3. September 2024.

    10 let šparanja, 3 generacije, 4 ljudje skupaj do pozne starosti. - 400000€

  • 09:56 3. September 2024.

    Da bi se na Krku nepremičnine v povprečju prodale med 4000-7000 eur po kvadratu je navadna lovska nepremičninskih agentov, oz. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.