Sestavine:
- 1 vrečka testa za zavitek
- 3 jedilne žlice masla
- 300 g mletega mesa (govejega)
- 2 čebuli (olupljeni in na drobno sesekljani)
- 2 stroka česna (olupljena in na drobno sesekljana)
- 150 g slanine (narezane na kocke)
- 500 g zelja
- 100 ml juhe (gotove ali hitro pripravljene iz jušne kocke)
- sol
- poper
- majaron
- 1 čajna žlička kisa
- 1 jajce (za premaz)
- 3 jedilne žlice mleka (za premaz)
Priprava:
- Za pripravo zavitka z mletim mesom in zeljem najprej operemo zelje, ga grobo razkosamo in narežemo na tanke trakove.
- Na maslu prepražimo čebulo, česen in na kocke narezano slanino.
- Dodamo mleto meso in pražimo tako dolgo, da meso razpade na grude.
- Primešamo zelje in še nekaj minut pražimo, nato pa zalijemo z juho, začinimo, dodamo kis in kuhamo tako dolgo, da tekočina izpari.
- Na pekač položimo peki papir, testo za zavitek pa razporedimo po čisti kuhinjski krpi. Maso z zeljem nanesemo po sprednji tretjini testa in ga enakomerno razporedimo. Testo s pomočjo kuhinjske krpe zavijemo v zavitek in s pritiskanjem dobro zapremo konca.
- Zavitek položimo na pekač, razžvrkljamo jajce in mleko ter z zmesjo premažemo zavitek (tudi konca). Pri 210°C pečemo v vnaprej ogreti pečici približno 30 minut.
Nasvet:
Jed lahko začinite tudi s kumino, papriko v prahu in muškatnim oreščkom. Zavitku z mletim mesom in zeljem se dobro prilega denimo jogurtova omaka z drobnjakom. Količina zadostuje za eno vrečko že pripravljenega zavitka.