Zmaga romunskemu filmu

Foto: Žurnal24 Cristian Mungiu je bil veliki zmagovalec večera.
Zmagovalec jubilejnih 20. evropskih filmskih nagrad je romunski film 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva.
Oglej si celoten članek

Film romunskega režiserja Cristiana Mungiuja 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva, drama o ženski, ki prijateljici pomaga pri nelegalnem splavu v času komunistične ere v Romuniji v 80. letih minulega stoletja, je zmagovalec jubilejnih 20. evropskih filmskih nagrad, ki so jih podelili v Berlinu. 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva je od nagrad, ki jih podeljuje Evropska filmska akademija (EFA), pobral tisto za najboljši film in za najboljšega evropskega režiserja ter tako postal prvi romunski zmagovalec.

Mungiu je sicer za film letos že dobil zlato palmo v Cannesu, njegov film pa se bo potegoval tudi za oskarje 2008. "Ne kujem nobenih načrtov. Poskušam le povedati zgodbo," je dejal Mungiu in dodal, da ni pričakoval zmage. "Kino ni kot nogomet," je poudaril.

Nagrado za najboljšo igralko je za upodobitev britanske kraljice Elizabete II. v filmu Kraljica dobila Hellen Mirren, ki je udeležence na slovesni podelitvi pozdravila prek video povezave. Mirrenova je za vlogo že dobila oskarja. Izraelski igralec Sasson Gabai je bil izbran za najboljšega igralca za vlogo v filmu "Bikur Hatizmoret" ("The Band's Visit"). Ekranizacija knjižne uspešnice Parfum režiserja Toma Tykwerja je dobila nagrado za najboljšo kamero in produkcijo.

Nagrada za najboljši scenarij je šla v roke nemško-turškega režiserja Fatiha Akina za film Na drugi strani, ki je bil nominiran tudi v kategoriji najboljši film in najboljša režija. Nagrada filmskih kritikov je šla filmu "Coeurs" Francoza Alaina Resnaisa, nagrada publike pa filmu "La Sconosciuta" Italijana Giuseppeja Tornatoreja.

Sloviti režiser Wim Wenders, predsednik EFA, je francoskemu novovalovcu Jeanu-Lucu Godardu podelil nagrado za življenjsko delo. 76-letni Godard je udeležbo na slovesnosti odpovedal, kar je Wenders vidno obžaloval. Sicer pa je Wenders pohvalil "fantastično delo" Godarda in dodal, da "si nihče drug ni upal kaj takega". Nemški mojster kamere Michael Ballhaus je prejel nagrado za prispevek k svetovni kinematografiji. Med deli 72-letnika so tako Fassbinderjevi filmi kot velike hollywoodske produkcije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.