Zelenjavna pita

Foto: Žurnal24 Zraven ponudite še zeleno solato.
Imate radi zelenjavo in vam počasi že zmanjkuje idej, kako jo pripraviti? Ponujamo vam recept za zelenjavno pito, ki vas bo zagotovo navdušil.
Oglej si celoten članek

Za 6 ljudi boste potrebovali naslednje sestavine:

  • 1 strok česna,
  • 250 g zelene, sesekljane na kocke,
  • 150 g graha,
  • 250 g sesekljanih šampinjonov,
  • 3 na tanko sesekljane paradižnike,
  • 1 žličko timijana,
  • 1 žlico sesekljanega peteršilja.

za zelenjavno omako
  • 50 g masla,
  • 1 žlico moke,
  • manjšo čebulo,
  • 2 lovorova lista,
  • 2 skodelici vode,
  • sol.

za testo
  • 260 g navadne moke,
  • ščepec soli,
  • 250 g masla,
  • 50 ml vode,
  • 1 stepen rumenjak.

Kako pripravite testo?
Moko presejte na čisto podlago in čeznjo posujte sol. Maslo naribajte čez moko in vse male ostružke masla prekrijte z moko. Z rokami naredite vdolbino, v katero nalijte mrzlo vodo. Z dlanmi počasi vmešajte maslo in vodo v moko in ko se sestavine začnejo gostiti, jih začnite gnesti. Ko je testo pregneteno, ga pustite počivati 2 uri.

Preden ga razvaljate in položite čez pomokan pekač, ga znova pregnetite. V prej ogreti pečici ga pecite 20 do 25 minut pri 170 stopinjah Celzija. Temperaturo zmanjšajte na 160 stopinj, testo s čopičem premažite z rumenjakom in pecite še 10 minut.

Kako pripravite zelenjavo?
Olivno olje segrejte v večji ponvi. Dodajte česen in zeleno ter pecite približno 2 minuti, ravno toliko, da se začneta mehčati. Dodajte grah, šampinjone in paradižnike, pomešajte, posujte s timijanom in peteršiljem ter pecite še nadaljnih 5 minut. Zelenjavo odstranite s štedilnika in postavite na stran.

Ponev znova položite na ogenj. Dodajte maslo in čebulo, narezano na kolute. Dodajte moko in vse skupaj prepražite. Na nizki temperaturi naredite prežganje v dveh minutah. Postopno dodajajte vodo in mešajte, da se grudice stopijo. Dodajte lovorov list in pri srednji temperaturi omako kuhajte približno 5 minut, dokler se ne zgosti. Dodajte prej pečeno zelenjavo in začinite po svojem okusu.

Mešanico vlijte v prej pripravljeno testo in pecite v prej ogreti pečici na 200 stopinjah Celzija od 20 do 25 minut, dokler se testo ne obarva zlatorumeno.

Zraven ponudite tudi zeleno solato.

Dober tek!
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.