V mesto bo pridivjala nevihta

Foto: Barbara Čeferin, MGL Ljubljana
Foto: Barbara Čeferin, MGL Ljubljana
V Mestnem gledališču Ljubljana si lahko ob 19.30 ogledate gledališko dramo Nevihta, ki je premiero doživela konec prejšnjega meseca.
Oglej si celoten članek

Katerina (Nika Rozman) je mlada poročena ženska, ujeta v mrzlo hišo neusmiljene tašče, bogate trgovke Kabanovke (Jožica Avbelj), ki v strahovladju gospoduje mladi trojki: snahi Katerini, radoživi hčerki Varvari/Barbari (Alja Kapun) in mevžastemu sinu Tihonu (Matej Puc), ki mu žena Katerina predstavlja le nekakšno nujno zlo in ki si od matere in žensk v hiši najraje oddahne ob steklenici vodke.

V mestecu ob Volgi prebiva tudi Moskovčan Boris Grigorjevič (Primož Pirnat), čigar finančna usoda je na milost in nemilost prepuščena hitri jezi strica, uglednega trgovca Dikoja (Boris Ostan). Med Katerino in Borisom v nekaj brezbesednih srečanjih na promenadi zaplameni prepovedana ljubezen. Katerino grabi neznosna slaba vest, Barbara jo prepričuje, naj zgrabi priložnost za srečo, urar Kuligin (Janez Starina) ustvarja perpetuum mobile, nad Volgo se zbira nevihta, napol blazna starka pa vsem skupaj napoveduje žalosten konec. Ko se Tihon za dva tedna odpravi v Moskvo, je Katerinina krepost na preizkušnji.

Nevihto je Aleksander Nikolajevič Ostrovski snoval več let in jo izdal jeseni 1859; napisana je bila torej v času vzpona in razcveta ruske dramatike, hkrati pa dobro leto pred začetkom obsežnih reform carja Aleksandra II.

Vstopnica za ogled predstave vas bo stala od 8,20 evra do 15,10 evra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.