Čeprav nobeno živilo ni identično z drugimi, njihova podobnost omogoča, da jih lahko razvrstimo v
različne skupine. Živila iz ene skupine so si podobna po sestavi hranil in po prehranskih navadah,
ki dovoljujejo zamenjavo v okviru iste skupine. Za zdrave prehranske navade, morate uživati živila
iz vseh skupin. Napaka je, če eno od živil popolnoma izključite ali če pretiravate z enoličnostjo
skupin, zato uživajte raznolike izdelke iz vseh skupin.
Meso, ribe in jajca
Živila, ki spadajo v to skupino vsebujejo veliko vode, približno 65 do 75 odstotkov in so
bogat vir beljakovin, od 15 do 25 odstotkov. Količina maščob v posamezni vrsti mesa in v posameznih
kosih ene vrste se zelo spreminja, zato morate biti pozorni, katero vrsto mesa jeste in v kakšnih
porcijah, saj živila vsebujejo tudi zmerne do velike količine holesterola. Vsebujejo veliko
fosforja, železa, joda (ribe) in so bogat vir vitaminov B, A in D (jajčni rumenjak, jetra). Zaradi
različne vsebnosti maščob se njihova energijska vrednost zelo spreminja.
Mleko in mlečni izdelki
Mleko in mlečni izdelki so bogat vir beljakovin, od 3,5 odstotka v mleku do 28 odstotkov v
trdih sirih. Mleko in sveži sir vsebujeta do 85 odstotkov vode, njen delež pa se s predelavo v trše
sire zmanjšuje. Mleko v obliki mlečnega sladkorja ali laktoze vsebuje od 4 do pet odstotkov
ogljikovih hidratov. Tudi vsebina maščob, se glede na vrsto mleka in posamezne mlečne izdelke
razlikuje in se najpogosteje giblje med 0 in 35 odstotki. Mleko in mlečni izdelki so bogat vir
vitaminov A, B, D, kalcija, fosforja, vsebujejo zmerno količino natrija in malo železa.
Maščobe
Maščobe so bogat vir vitamina A, a vsebujejo zelo malo beljakovin in ogljikovih hidratov. Ne
vsebujejo mineralov, vlaknin in vode. Živila iz te skupine uživajte v zmernih količinah.
Škrobna živila
So bogat vir vlaknin in sestavljenih ogljikovih hidratov, saj jih žita in stročnice
vsebujejo kar 75 odstotkov, kruh 55 odstotkov. Vsebujejo tudi veliko fosforja, malo kalcija in
maščob. Energijska vrednost posameznih živil se giblje od 300 do 350 kilokalorij na 100g izdelka.
Sadje in zelenjava
Glavna značilnost živil, ki se nahajajo v tej skupini je, da vsebujejo veliko vode.
Zelenjava vsebuje 90 odstotkov in več, sadje pa od 80 do 95 odstotkov vode. Vsebujejo tudi različne
odstotke ogljikovih hidratov, sadje več, zelenjava manj. Vsebujejo veliko v vodi topnih vitaminov,
kalija, magnezija, kalcija, in drugih mineralov. So bogat vir beljakovin in ne vsebujejo maščob.
Tudi vsebnost beljakovin je nizka, izjema so stročnice, ki jih imajo kar od 22 do 24 odstotkov.
Energijska vrednost posameznih živil je pri zelenjavi majhna, pri sadju pa zmerna.
Sladkarije
Živila, ki naj bi se na jedilniku pojavila redko in v majhnih količinah vsebujejo veliko
sladkorja in znatne količine maščob, zaradi česar imajo veliko energijsko vrednost. Ne vsebujejo
mineralov in vitaminov, izjema je čokolada.
Pijače
Edina naravna brezalkoholna pijača je voda, ki jo lahko uživate neomejeno. Sadni sokovi in
pijače s sadjem vsebujejo zelo veliko ogljikovih hidratov, pri alkoholnih pijačah pa se delež
alkohola spreminja.
Uživajte živila iz vseh skupin
Res je, da so si živila znotraj ene skupine podobna, a vseeno niso identična. Zato je priporočljivo, da poleg uživanja živil iz vseh skupin, poskrbite tudi za pestrost med živili iz iste skupine.