Čeprav so jajca dobila negativni predznak, ker povečujejo možnost za povišan holesterol, pa v British Medical Journal poudarjajo, da zmerno uživanje jajc lahko zelo koristi. Izpostavili so štiri prednosti.
Pomembna za nosečnice
Jajca vsebujejo veliko vitamina B, ki je zelo pomemben pri razvoju otrokovih možganov med nosečnostjo. Prav tako vitamin B povezujejo z nižjim tveganjem za razvoj mentalnih bolezni in Downovega sindroma.
Podaljšajo občutek sitosti
Več raziskav je pokazalo, da so jajca odlična izbira za zdrav začetek dneva, ker nasitijo za dlje, pa preprečijo tudi popoldanske in večerne napade lakote, saj beljakovine, ki jih jajca vsebujejo, puščajo občutek sitosti skozi ves dan.
Za boljše reflekse
Nedavna raziskava je pokazala, da tirozin, nenasičena aminokislina, ki jo jajca vsebujejo, pomaga do boljših refleksov. Znanstveniki trdijo, da lahko prav jajca izboljšajo reflekse, ki jih potrebujemo vsak dan – na primer tiste, s pomočjo katerih sprejemamo nagle odločitve med vožnjo avtomobila.
Varujejo srce
Antioksidanti, ki jih vsebujejo jajca lahko zmanjšajo možnosti za razvoj karcinomov, pa tudi za razvoj bolezni srca, beljakovine pa ohranjajo višino krvnega pritiska na zdravi stopnji. In čeprav kuhanje zmanjša količino antioksidantov kar za polovico, je ta v kuhanih jajcih še vedno primerljiva s količino antioksidantov, ki jih vsebuje sveže jabolko.
Jajca ne skodujejo nic, ce si aktiven in ne sedis cele dneve, lahko pojes tut 10 jajc na dan ce …
V mojem študentskem domu smo imeli navado reči, da nam primanjkuje B vitamina, ko smo se odpravljali na pivo. Podobno …