"Okušamo različne vrste kavic in čajev. Tale na desni pa je prav posebna kava, saj jo prepražijo šele po tem, ko semena kave neke vrste kuna oziroma divja mačka poje in prebavi … Torej, po domače, jih "pokaka" … No, nato jih očitno ven izbrskajo, operejo (upam:))) in prepražijo … Baje je na ta način najbolj okusna in velja za specialiteto. Kaj menite, naj jo pokusim?“ je naša pevka zapisala na Facebooku.
V Londonu ali New Yorku skodelica stane med 30 in 100 dolarji. V Indoneziji boste za kilogram kave odšteli 130 dolarjev, v Evropi ali ZDA pa petkrat več. Visoko ceno upravičujejo z redkostjo zrnc. Pravijo, da na leto po vsem svetu zberejo le 500 kilogramov te kave, vendar to ne drži.
Novinarji in borci za pravice živali so razkrili kruto industrijo, ki si na plečih živali polni žepe. Cibetovke ponekod živijo v izjemno slabih razmerah. Živali večinoma hranijo le s kavnimi jagodami, kar je zanje zelo nezdravo. Njihovo trpljenje pa ni le telesno, ampak tudi duševno. Ker živijo v kletkah, so pod hudim stresom. To se pogosto kaže v njihovem nemirnem vedenju in glodanju tačk.
Kot je v komentarju pod omenjenim zapisom na Facebooku napisala Manca, ni vedela, za kakšno kavo gre. "No, če povem po pravici, sem kavo že probala in jo pohvalila, šele nato pa so mi povedali to skrivnost. Sprva nisem verjela, a je vse res. Kava je bila dobra, ni kaj." Tako verjetno tudi ni vedela, kako jo pridobivajo ...
Špikova pila kavo, za katero živali trpijo
Manca Špik si je na Baliju privoščila kavo luwak, ki velja za najdražjo kavo na svetu.
Na fotografiji ima zelo velika usta, primerna za
maresem, če ješ meso iz trgovine, potem si veliko hujši od tele dekline, ki pije kavo, ki jo neke mačke …
''Njihovo trpljenje pa ni le telesno, ampak tudi duševno.''<br /><br />O bohpomagej, tole je pa mene sedaj tudi ''duševno'' čist …