Šparglji že od nekdaj veljajo za zelo zdravo živilo. So zelnata trajnica, uživa pa se mlade poganjke, ki uspevajo v pomladnih mesecih. Lahko so zelene ali bele barve, odvisno od pridelave. V Sloveniji rastejo štiri vrste špargljev: navadni, lasasti, obmorski in ostrolistni špargelj, ki je bolj znan kot divji.
Šparglje so pri nas gojili že pred prvo svetovno vojno, privoščili pa so si jih le premožni ljudje. Po drugi svetovni vojni so izginili, pridelava pa se je znova pojavila konec osemdesetih let, sprva na Primorskem, danes pa se šparglje znova prideluje po vsej državi.
Hranilne vrednosti
Bogati so z vitamini in minerali, predvsem s kalijem in kalcijem. So odličen vir vitamina B6, magnezija in cinka, vitaminov A, C, K in E, tiamina, riboflavina, rutina, niacina, folne kisline, železa, fosforja, kalija, bakra, mangana in selena.
Največ vitamina C najdemo v vršičkih poganjkov, zeleni šparglji pa ga vsebujejo več kot beli. Aminokislina asparagin je dobila ime prav po špargljih, saj je prav ta zel vsebuje v izobilju.
Zdravilne učinkovine
Flavonoid zmanjša holesterol v krvi, znižuje krvni tlak ter krepi stene krvnih žil in kapilar. Šparglji ščitijo tudi celice jeter pred strupi iz alkohola. Pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami ter blažijo menstrualne težave. Kot odličen izvor folatov, kalija in antioksidantov so idealni pri bolezni srca in ožilja ter skrbijo za zdravje kosti, ker zmanjšujejo izgubo kalcija iz kosti.
Uživanje
Šparglje lahko pripravimo na več načinov. Speremo jih pod tekočo vodo in odcedimo. Z nožem jih tanko olupimo od vršička proti dnu poganjka, da odstranimo olesenelo povrhnjico. Ne pustimo jih stati v vodi, saj se tako izgubijo mineralne snovi. Kuhamo jih v slani vodi, ki ji lahko dodamo ščep sladkorja in košček masla. Bele šparglje kuhamo približno 20 minut, zelene pa od 10 do 15 minut.
na 100 g plodov 18 kcal (76 kJ)
Šparglje uživamo kot predjed, zelenjavno prilogo ali lažji obrok. Lahko jih postrežemo z drugo zelenjavo, mesom, ribami, rižem, testeninami, krompirjem in drugimi jedmi. Dobri so topli ali hladni, gratinirani ali v solati.
Posebnosti
Šparglji slovijo kot afrodiziak. Pomagali naj bi pri mnogih tegobah in učinkovito izboljševali moško spolno moč.