SOS za boleče mišice

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Bolečine v mišicah prepreči temeljito raztezanje pred vadbo in po njej. Če bolečim in poškodovanim mišicam ne privoščite odmora za regeneracijo, se lahko pojavijo resne in trajne poškodbe, zato z vadbo ne pretiravajte.
Oglej si celoten članek

Za lajšanje bolečin v mišicah po treningu je najboljša ledeno hladna kopel, trdijo znanstveniki z raziskovalnega centra Cochran v Veliki Britaniji. Toda osebna trenerka Barbara Kodrin pravi, da po njenih izkušnjah bolj kot hlad pomaga toplota. “Topla kopel je prijetna in sprosti mišice, da lahko hitreje okrevajo po naporu.

Brez počitka ne bo šlo

Boleče mišice opozarjajo na to, da potrebujejo nekaj odmora; čudežnega zdravila za takojšnje izboljšanje stanja ni. “Počitek je zelo pomemben, zato si ga privoščite,” svetuje sogovornica. “V počitek lahko vključite kakršnokoli masažo.Masaža bo tako kot toplota pripomogla k sproščanju in hitrejšemu okrevanju.

Preventiva je raztezanje

Seveda pa je bolečine v mišicah najbolje preprečiti, na kar je treba misliti že med treningom, in ob koncu poskrbeti za temeljito raztezanje,” dodaja Kodrinova. Ne hitite v želji po tem, da bi vadbo čim prej opravili, saj boste poplačani le z bolečinami in prisilnim počitkom. Ogrevanje, raztezanje in ohlajanje naj postanejo sestavni deli vsake vadbe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 23:52 27. Februar 2012.

    "Bolečine v mišicah prepreči temeljito raztezanje pred vadbo in po njej." ta trditev je mit, ki ga ponavadi slišimo od …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.