Skrajšajte prehlad

Foto: Žurnal24
Naj vam zadah ne prepreči uživanje naravnega antibiotika.
Oglej si celoten članek

Alicin, fitokemikalija, ki nastane, ko narežemo ali zmečkamo česen, ščiti pred bakterijskimi infekcijami, znižuje holesterol, česen pa naj bi upočasnjeval tudi rast kancerogenih celic in kar za polovico zmanjšal tveganje za razvoj pljučnega raka, so pokazale nedavne britanske raziskave.

Kljub temu se veliko ljudi česnu izogiba zaradi močnega okusa in posledično neprijetnega zadaha. Kako torej uživati česen in hkrati preprečiti neprijeten vonj? Medicinske študije namreč kažejo, da se s kuhanjem zdravilne učinkovine uničijo.

Uživajte vloženega

"Razvili smo posebno formulo vlaganja, pri kateri se izniči encim, ki daje zadah svežemu česnu, a ob tem ohranja njegove lastnosti, kot sta hrustljavost in poln okus. Pri tem je najpomembnejše to, da se v česnu ohranijo zdravilne učinkovine," pravi Tatjana Vuković iz podjetja Gaja česen, ki po skrivnem receptu svoje prababice česen vlaga v blagi kis in olja. Vukovićeva pri pridelavi surovin sodeluje s slovenskimi kmetijami.

Prelijte ga z maščobami

Ena izmed rešitev je tudi, da svežemu česnu dodate maščobe. Prelijte ga recimo z oljčnim ali bučnim oljem, lahko pa ga zmešate z avokadom, ki vsebuje nenasičene maščobe. "Če imate po vsem tem še vedno občutek neprijetnega zadaha, po uživanju česna žvečite peteršilj ali meto," svetuje Vukovićeva.

Napitek proti glistam

Česen se dobro obnese tudi kot zdravilo proti glistam. V deciliter mleka primešamo dva sveža pretlačena česnova stroka. Če je okus za otroka neprijeten, lahko česen tudi nekoliko prekuhamo, vendar bo s tem učinek manjši.

Gurmansko

Vukovićeva česen kombinira z začimbami, hruško viljamovko, suhimi figami in slivami ter bučnim oljem. Česen v blagem kisu se dobro druži z različnimi narezki, siri vseh vrst in stopenj zrelosti, popestri pa tudi suši nabodala. Kombinacija s suho slivo je najboljša z divjačino in rdečim mesom, s suho figo pa si ga drzni in nekonvencionalni gurmani upajo kombinirati s sladicami. Sicer pa gre odlično skupaj z jagnjetino, kozličkom ter staranimi kozjimi in ovčjimi siri. Z oljčnim oljem ga postrezite pri morskih jedeh ali kot samostojno jed na kruhu, z bučnim pa je lahko v kombinaciji s črno redkvijo pravo zdravilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.