Rižev narastek s slivami

Foto: Žurnal24 Zimsko in dišeče. (Foto: Shutterstock)
Sladkanje, ki diši po babičini kuhinji, pozimi prija še bolj. Rižev narastek pripravite s suhimi slivami in ga odišavite s cimetom.
Oglej si celoten članek

Potrebujete:

  • 20 dag riža
  • mleko
  • 1 strok vanilije
  • 1 dl smetane
  • 1 dl kisle smetane
  • 4 jajca
  • 1 neškropljeno limono
  • mleti cimet
  • pest mandljevih lističev
  • 20 dag suhih sliv brez koščic
  • sladkor
  • sol
  • maslo


Priprava:

  • Riž oplaknite in ga skupaj z vanilijevim strokom in slabe četrt žličke soli skuhajte v približno litru mleka.     
  • Limono operite in nastrgajte lupinico polovice limone.
  • Vanilijev strok vzdolžno prerežite, z noževo konico postrgajte stržen in ga dodajte k mlačnemu rižu.
  • Rumenjake umešajte s tremi žlicami sladkorja in dodajte v riževo maso. Vmešajte tudi sladko in kislo smetano, limonino lupinico in začinite s cimetom.
  • Pečico ogrejte na 180 stopinj Celzija.
  • Slive za nekaj minut namočite v mlačni vodi.
  • Beljake, dve žlici sladkorja in ščepec soli stepite v trd sneg, ki ga previdno in nežno vmešajte v riževo maso.
  • Polovico riževe mase vlijte v namaščen pekač. Potresite z dvema tretjinama sliv, ki ste jih prej oželi in osušili, in pokrijte s preostalo riževo maso.
  • Potresite s preostalimi slivami, ki jih malce potisnite v riž, mandljevimi lističi in koščki masla.  
  • Za približno 45 minut postavite v pečico.
  • Namesto suhih sliv lahko uporabite suhe marelice, datlje … Ali pa sveže sadje: jabolka, mango, hruške ...


Dober tek!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.