Prepoznate polnozrnatega?

Foto: Žurnal24 41,6 odstotka pekarn in prodajaln kruha je nepravilno označevalo izdelke, je pok
Povpraševanje po zdravem polnozrnatem kruhu je po ocenah zaposlenih v pekarnah vse večje, a le malo pekarn dejansko ponuja kruh, ki si zasluži to ime. Preverite sestavine.
Oglej si celoten članek

Od sedmih naključno izbranih ljubljanskih pekarn so nam le v eni ponudili pravega, večina prodajalcev pa natančne sestave kruha, ki ga prodajajo pod imenom polnozrnati, sploh ni poznala.

Polnozrnate naj bo 80 %
V pravilniku o pekovskih izdelkih je zapisano, da se pšenični polnozrnati kruh izdeluje iz najmanj 80 odstotkov pšenične polnozrnate moke oziroma polnozrnatega pšeničnega drobljenca. Če dvomite o kakovosti kruha, o vsebnosti polnozrnate moke povprašajte prodajalca ali sestavo kruha preverite na embalaži.

V pekarnah in trgovinah ob nakupu vprašajte, kateri kruh je narejen iz polnozrnate moke, in ne, kateri je polnozrnati,” svetuje nutricionistka Mojca Cepuš. Ime namreč pogosto namenoma zavaja. Če je treba, zahtevajte, naj vam pokažejo navodila, po katerih kruh pečejo, saj so vam po zakonu o varstvu potrošnikov dolžni razkriti sestavine izdelka, ki ga prodajajo. V nasprotnem primeru jih lahko prijavite Inšpektoratu Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano.

Pravi polnozrnati kruh oziroma kruh iz polnozrnate moke lahko prepoznate po nekaj bistvenih značilnostih:

  • Teža. Kruh je bistveno težji od običajnega kruha iz prečiščene bele moke.
  • Struktura. Sredica je kompaktna, brez velikih lukenj in trša od sredice belega kruha.
  • Tip moke. Polnozrnata moka ima oznako 850 ali več.
  • Občutek sitosti. Kruh iz polnozrnate moke je bistveno nasitnejši.
  • Pražena moka ali zrna. Ta kruh obarvajo temno, čeprav ni polnozrnati. Izogibajte se ji.
  • Slad. Zanj velja enako kot za praženo moko.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.