Pomemben napredek pri raziskavah izvornih celic!

Foto: Žurnal24 Znanstvenike čaka še kar nekaj dela pri izpopolnjevanju pridobivanja pluripotent
Skupini japonskih in ameriških znanstvenikov sta v torek sporočili, da so iz celic človeške kože uspeli ustvariti izvorne celice, s čimer so dosegli pomemben napredek pri raziskavah izvornih celic.
Oglej si celoten članek

Raziskave izvornih celic so bile doslej sporne, ker so največ obetale prek kloniranja celic človeških zarodkov, čemur so nasprotovale različne religije in konservativni politiki, zato pa je bilo za tovrstne raziskave na voljo tudi manj denarja. Ekipa znanstvenikov pod vodstvom Japonca Šinje Jamanake je že leta 2006 poročala o napredku nove metode, ki ne potrebuje celic zarodkov pri miših, junija letos pa je metodo izpopolnila.

V torek je znanstvena revija Cell na spletni strani objavila, da so znanstveniki na Japonskem pod vodstvom Jamanake dosegli napredek z uporabo kožnih celic z obraza neimenovane 36-letne ženske. Isti dan je revija Science na svoji spletni strani poročala o uspehu ekipe znanstvenikov v laboratoriju pionirja raziskav izvornih celic Jamesa Thomsona na Univerzi Wisconsin-Madison. Ti so uporabili celice kože prepucija novorojenčka.

Doslej so izvorne celice pridobivali iz človeških zarodkov, z novo metodo pa so celice kože reprogramirali tako, da imajo lastnost izvornih celic. Znanstveniki trdijo, da imajo izvorne celice zmožnost, da se razvijejo v vsako celico, tkivo ali organ človeškega telesa, tako da bi lahko z njihovo pomočjo zdravili neozdravljive bolezni, kot so Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, diabetes, poškodbe hrbtenice in druge.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.