Na kaj je treba paziti, če ste vpleteni v nesrečo

Foto: Žurnal24 Nesreče se žal lahko zgodijo vsakomur, tudi najizkušenejšim voznikom. Takrat je
Podpis evropskega poročila z navedeno krivdo še ne pomeni priznanja krivde, ampak le strinjanje z dejstvi.
Oglej si celoten članek

Večina ljudi je prepričanih, da se jim prometna nesreča ne more zgoditi. Meni že ne! A prometne nesreče se dogajajo. Žal prepogosto. In potem, ko praksa nejeverne Tomaže postavi na laž, ne vedo, kaj storiti. Prav ustrezno ravnanje lahko rešuje življenja in denarnice.

Nesreča s poškodbo
Če se je zgodila prometna nesreča, morate kot udeleženec v prometu najprej preveriti stanje potnikov in jim glede na svoje znanje pomagati. Izpit prve pomoči, ki ste ga opravili, preden ste pridobili vozniško dovoljenje, je namenjen prav takšnim položajem, da presodite stanje poškodovanca (zavest, dihanje, srčni utrip, videz in barvo kože, nevarnost poškodbe hrbtenice in drugo), ustavite močnejše krvavitve, očistite dihalne poti in tako morda rešite življenje. Če je mogoče, naj medtem ko pomagate, kdo drug pokliče na številko 113 (policija, reševalno vozilo) in s trikotnikom, ki mora stati na vidnem mestu 50 metrov pred krajem nesreče, mesto nesreče čim prej zavaruje in tako prepreči nastanek nove nesreče.

 

Evropsko poročilo

Evropsko poročilo mora vsebovati natančen opis nesreče (kraj in čas, podatke o vpletenih vozilih, podatke o zavarovalnici, navedbe morebitnih prič, priznanje krivde povzročitelja in drugo). Pomembno je, da poročilo podpišeta oba udeleženca nezgode, čeprav to ne pomeni priznanja krivde, ampak samo strinjanje z dejstvi.

Samo materialna škoda
Če ste se prepriali, da trk zagotovo ni povzročil materialne škode, vam ni treba klicati policije. Vendar če je materialna škoda večja, če se s soudeležencem ne morete sporazumeti o krivdi, če je v nesreči udeleženo vozilo tuje registracije, če vam drugi udeleženec noče dati potrebnih podatkov ali pa sumite, da je pijan, je klic na policijo nujen. Policisti so se na vaš klic vsekakor dolžni odzvati.

Kdo je kriv?
Policijski zapisnik vam bo pomagal tudi pri dokazovanju krivde in uveljavljanju odškodnine, saj evropsko poročilo ni priznanje krivde, ampak ga uporabljajo za ugotavljanje dejstev. Včasih udeleženci v njem priznajo svojo krivdo, potem pa na zavarovalnici “nenadoma” ugotovijo, da niso krivi, da so bili v šoku, da jih je v priznanje silil drugi udeleženec in podobno, zato previdno! Pri uveljavljanju odškodnine potrebujete: policijski zapisnik ali evropsko poročilo, dokazila o poškodbah, zdravljenju, bolniškem dopustu, nižji plači, izgubi dohodka in materialni škodi. Če ste povzročitelj nesreče vi, pa še zapisnik o alkoholiziranosti, zavarovalno polico in vozniško dovoljenje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.