V študiji, ki je potekala pod okvirom inštituta za raziskovanje zdravja v Bradfordu, je sodelovalo 1.100 nosečnic in otrok iz Anglije, Danske, Grčije, Norveške in Španije.
Pri ženskah, ki so med nosečnostjo pogosteje uživale čips, so ugotovili višjo raven akrilamida - potencialno strupenih kemikalij v krvi, ki se drugače nahajajo v čipsu. Otroci teh mater so se rodili za okoli 132 gramov lažji, obseg njihove glavice pa je bil za povprečno 0,33 centimetrov manjši, kot pri otrocih mater, ki čipsa niso uživale.
Podobno kot kajenje
Negativni učinki strupenih kemikalij iz čipsa so podobni učinkom kajenja, razlaga profesor John Wright iz inštituta za raziskovanje zdravja v Bradfordu: "Učinek akrilamida je primerljiv z dobro znanimi škodljivimi učinki kajenja na porodno težo." Po besedah raziskovalcev je manjša velikost novorojenčkove glavice povezana z zapoznelim razvojem nevroloških funkcij, nižja porodna teža pa ima lahko škodljiv vpliv na zdravje v otroštvu.
Najpogosteje so čips uživale nosečnice iz Anglije, da so Angleži sicer med največjimi potrošniki čipsa pa pravi tudi podatek, da na leto pojedo kar okoli 10 milijonov čipsa, kar je več, kot naj bi jih pojedli vsi preostali Evropejci skupaj.