1. Adijo, holesterol.
Avokado so zaradi visoke vsebnosti maščob označili za kalorijsko bombo. A vsaka maščoba ni škodljiva. Obstajajo namreč nasičene in nenasičene maščobe. Avokado vsebuje "dobre“ maščobne kisline – nenasičene – ki zmanjšujejo raven holesterola v krvi.
2. Bolj zdravo ožilje.
V avokadu je veliko vitamina C in tudi veliko vitamina E, ki upočasnita produkcijo lipoproteinov z nizko gostoto (LDL). Lipoproteini so odgovorni za transport maščob po krvi in lahko povzročijo bolezni srca in ožilja. Vitamin C preprečuje nalaganje oblog v arterijah in tako preprečuje nastanek nekaterih bolezni, med drugim tudi ateroskleroze. Tudi vsebnost kalija v avokadu je izjemna. Pomemben je za strjevanje krvi, blagodejno pa vpliva tudi na krvni tlak.
3. Izguba telesne teže
Čeprav je masten, boste z uživanjem avokada shujšali. Njegova energijska vrednost je namreč 1,7 kcal na gram. Vsebuje namreč tudi veliko vode.
4. Avokado za oster vid in lepo kožo.
Lutein in zeaksantin sta antioksidanta, ki blagodejno vplivata na zdravje oči, ksantofil pa ščiti kožo in upočasnjuje proces staranja.
5. Zaveznik v boju proti raku.
Avokado vsebuje številne bioaktivne rastlinske snovi, ki naj bi bili v boju proti raku zelo učinkoviti. Še zlasti naj bi bil koristen za bolnike, ki so zboleli za rakom v grlu in rakom dojk.
Kaj se zgodi, če redno jeste avokado?
Avokado vsebuje številne hranilne snovi, med drugim je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov A, D, E in kalija. Kaj to pomeni za naše telo in zdravje?