Jajca vsebujejo beljakovine, nenasičene maščobne kisline, vitamine B12, D, K in H ter številne minerale, med drugim železo in selen. Res je tudi, da vsebujejo holesterol, a so strokovnjaki že pred leti ugotovili, da uživanje jajc na raven holesterola v krvi nima velikega vpliva. Ravno nasprotno. Pri večini poskusnih zajcev se je raven maščob v krvi po uživanju jajc zmanjšala. Na dan lahko tako brez skrbi pojeste eno jajce.
Zakaj redno jesti jajca?
1. Lepša koža
Če boste redno jedli jajca, bodo vaši lasje lepši, vaša koža pa bolj zdrava, saj jajca vsebujejo vitamin B in beljakovine. Cink poleg tega pospešuje rast las.
2. Bolj zdrava jetra
Jajca vsebujejo lecitin, ki ščiti črevesno sluznico in podpira jetra pri razstrupljanju telesa.
3. Hrana za možgane
Lecitin vsebuje holin, ki blagodejno vpliva na delovanje možganov. Že po dveh urah naj bi se znatno izboljšal kratkoročni spomin.
4. Pomagajo pri hujšanju, saj nasitijo.
5. Krepijo imunski sistem
Jajca vsebujejo beljakovine in karotin, ki telo ščiti pred prostimi radikali.
6. Jajca za bolj zdrave kosti in zobe
Vitamin D je bistvenega pomena za pravilno absorpcijo kalcija, ki ga potrebujemo za zdrave kosti in zobe.
7. Jajca za energijo in dobro voljo
Aminokislina triptofan je odgovorna za tvorbo serotonina, hormona sreče. Jajce poleg tega vsebuje vitamine B2, B6, B12, ki pospešujejo prebavo.
8. Boljši vid
Jajca vsebujejo vitamin A in antioksidanta lutein in zeaksantin, ki so pomembni za zdravje oči.
9. Boljša kri
Jajca vsebujejo vitamin B12 in železo, ki je bistvenega pomena za proizvodnjo rdečih krvnih celic.
Kaj se zgodi, če pogosto jemo jajca
Jajca po krivem kritizirajo ...
Če je včeraj zate eno leto nazaj: http://www.zurnal24.si/holesterola-ne-bodo-vec-odsvetovali-clanek-245631
...do včeraj pa so nas naši in tuji mengeleji opozarjali naj zmanjšamo jedi z jajci ,ker imajo preveč holesterola in …
eno jabolko na dan odžene holesterol stran.jejte raznoliko hrano pa ne bo nikakršnih problemov.razni vegani in njim podobni "prebiralci" hrane …