Veliko ljudi eksperimentira, s kolikšnim vnosom ogljikovih hidratov še zdržijo skozi dan. Kruh in testenine so za veliko novodobnih posameznikov, v katerih tli želja po vitki postavi, že skoraj prepovedana živila. Kaj se torej zgodi, če iz prehrane izločimo kruh?
1. Izgubite težo vode
Prva stvar, ki jo opazimo, ko zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov, je drastična izguba teže. Vendar se je pri tem potrebno zavedati, da to, kar smo izgubili, ni bila maščoba, temveč voda.
2. Dobite t. i. 'gripo nizkih ogljikovih hidratov'
"Ogljikovi hidrati so glavni vir energije za možgane,“ pojasnjuje dietetičarka Marie Spano. Ko oseba preneha z vnosom ogljikovih hidratov, skladišče glikogena postane nizko in izčrpano. Ko poide ves glikogen, je rezultat zaskrbljujoč. Pojavijo se slab zadah, suha usta, utrujenost, slabost, vrtoglavost, nespečnost in t. i. možganska megla. Počutje je podobno gripi. Sčasoma se telo sicer novo nastali situaciji brez ogljikovih hidratov prilagodi, vendar kljub temu tovrstna dieta ni ravno priporočljiva.
3. Pozna se drastičen upad energije
Pozna se drastičen upad vaših energijskih nivojev. Polnozrnati izdelki so odličen vir železa, magnezija in B vitaminov. Vsi omenjeni so „kritični pri vzdrževanju energetskih nivojev,“ pravi Spanova, ki opaža tudi splošno pomanjkanje magnezija pri večini ljudi.
4. Postanete res slabovoljni
Popolno črtanje kruha iz vaših jedilnikov lahko vodi tudi v izrazito slabo razpoloženje. Ogljikovi hidrati povišujejo možganski nivo nevrotransmiterja serotonina. Zato lahko popoln izbris zdravih ogljikovih hidratov, ki jih predstavljajo polnozrnati izdelki, pripelje tudi v poslabšanje vašega mentalnega zdravja.
Kakor komu preveč je preveč ali kruha ali zelenjave ali pa mesa ni dobro.
Vsak dan se lahko prebere nešteto nasprotujočih si zapisov,trditev,zagotovil,nasvetov in raziskav v zvezi s prehranjevanjem.Zagotovo drži,da imamo veliko vsega na …
Prehransko piramido smo pred 30 leti uvozili iz ZDA. Vmes so jo zdravniki iz univerz in klinike v Marylandu že …