Vzrok za neprijetno napihnjenost trebuha se najpogosteje skriva na krožniku, včasih pa je napihnjenost lahko tudi znak resnih bolezni. Krivci za te težave so različni, zato pazljivo kombinirajte živila in predvsem spremljajte svoj odziv nanje.
Ogljikovi hidrati in voda
Obrok, bogat z ogljikovimi hidrati (pa naj bodo to sladkorji, kruh, testenine, sladke pijače ali sladko sadje), pogosto povzroči napihnjenost, še posebno če ob njem ne spijete dovolj vode, ki telesu olajša prebavo teh snovi. Poskrbite za raznovrsten krožnik, na katerem naj bodo omenjena živila v manjšini. Enako velja za polnozrnate izdelke.
Počasi s stročnicami
Stročnice so zelo zdrave, vendar vam, če jih niste navajeni jesti redno, lahko povzročajo težave. Začnite z majhnimi porcijami in šele ko se telo privadi na živilo, na krožnik dodajte več. To, da je živilo zdravo, ne pomeni nujno, da ga lahko neomejeno uživate in ga boste z lahkoto prebavili.
Ne izključite intolerance
Napihnjenost je lahko pri nekaterih tudi znak intolerance na določeno hrano (mlečne izdelke, kvas, žita) oziroma znak nekaterih bolezni, na primer celiakije. Če opažate, da imate redno težave z napihnjenostjo, začnite voditi dnevnik obrokov in počutja po njih, saj boste tako lažje opazili povezavo med določeno vrsto hrane in slabim počutjem. Takrat je čas, da obiščete zdravnika, ki bo lahko preveril, ali gre res za intoleranco ali bolezen.
Občutljivost na določeno vrsto hrane sicer lahko preverite tudi s testom, ki ga lahko dobite v lekarni in ga nato izvedete sami doma. Ovira za nakup je morda le cena, saj stane slabih 80 evrov. Vsekakor pa se je ob večjih težavah vedno dobro posvetovati z zdravnikom.