Goveje meso v omaki

Foto: Blanka Kefer
Foto: Blanka Kefer
Ste za goveje trakove v omaki? Za prilogo skuhajte le še riž, kruhove cmoke ali testenine.
Oglej si celoten članek

Sestavine:

  • 750 g govejega mesa (za dušenje, pleče, poglej tudi nasvet)
  • 50 g slanine
  • 2 čebuli
  • ½ svežnja korenovk (korenček, rumena koleraba, koren peteršilja)
  • 200 ml rdečega vina (po želji, lahko pa kanček vinskega kisa)
  • 1 jedilna žlica paradižnikove mezge
  • jušna osnova (in/ali voda za zalivanje)
  • moka (za povaljati)
  • sol
  • poper
  • 1 kanček kumine v prahu
  • 3 jedilne žlice rastlinskega olja (ali masla)
  • 150–220 g kisle smetane (po želji zmešajte s približno 2 žlicama moke)

Priprava:

  • Za pripravo govejega mesa v omaki narežite meso na grižljaj velike kose ali lističe. Začinite s soljo in poprom, posipajte z moko. Močno zmešajte in pustite stati kratek čas. Vmes narežite čebulo na večje kocke in slanino na manjše kocke.
  • V ponvi (s pokrovom) segrejte olje ali mast ter meso na hitro, ampak dobro popecite. Meso nato vzemite iz ponve, po potrebi prilijte nekaj olja ter popražite še čebulo in slanino.
  • Dodajte korenovke, jih na hitro podušite in po okusu zalijte z vinom ali kančkom kisa. Vmešajte paradižnikovo mezgo, zavrite in dodajte meso. Začinite z majaronom in/ali s kumino. Zalijte s toliko juhe, da pokrije meso, ponev pokrijte s pokrovko in na manjši temperaturi cca. 2–2,5 ure (odvisno od kakovosti mesa) do mehkega dušite. Vmes večkrat premešajte in po potrebi dodatno zalijte z juho.
  • Mehko kuhano meso z zajemalko vzemite iz ponve, omako pa lahko po želji zmešate s paličnim mešalnikom ali precedite skozi cedilo. Če želite meso v naravni omaki, potem dajte meso nazaj v omako in še enkrat na hitro zavrite. Po želji lahko omako vežete s kislo smetano in moko. Kislo smetano gladko zmešajte z moko ter ju z metlico vmešajte v omako in omako tako zgostite. Dodajte meso in na hitro segrejte.
  • H govejemu mesu v omaki se odlično podajo žličniki, cmoki ali rezanci.

Nasvet:

Za pripravo mesa v omaki lahko uporabite poljubno meso, torej svinjsko, puranje, piščančje meso ali celo jagnjetino, vendar morate prilagoditi čas kuhanja. Belo meso zalijte z belim, rdeče meso pa z rdečim vinom.

več receptov z govedino poiščite tukaj!

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.