Bajadera brez dvoma

Foto: Žurnal24 Fotografija je simbolična. (Foto: SNG Ljubljana)
V veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo jutri premiera baleta Bajadera skladatelja Ludwiga Minkusa, ki je nastal v sodelovanju ljubljanskih in mariborskih baletnikov.
Oglej si celoten članek

V najobsežnejši produkciji, ki se je kdajkoli zgodila v Sloveniji, bo orientalsko pravljico na odru odplesalo več kot 60 plesalcev.

Avnikjan namesto Bogdanića
Nekateri mediji so se pred časom razpisali o nenavadni izbiri koreografa – potem ko so se odločili za znanega hrvaškega koreografa Dinka Bogdanića, naj bi si na pobudo kulturnega ministrstva premislili in izbrali gruzijskega ustvarjalca Rafaela Avnikjana.

Vzrok za takšno odločitev naj bi bili očitki, da je Bogdanićeva koreografija plagiat. "Že dejstvo, da se je govorilo o plagiatu, ki sicer ni stoodstotno dokazan, je pripomoglo, da smo se odločili za drugega koreografa, saj je balet prevelik zalogaj in si ne moremo privoščiti niti najmanjšega dvoma," je pojasnil Edward Clug, vodja baleta SNG Maribor. Vodja ljubljanskega baleta Jaš Otrin pa je povedal, da bo projekt izpeljan na ravni, ki jo publika pričakuje.

"Izbrali smo človeka, ki lahko ne le kot koreograf postavi predstavo, ampak tudi pedagoško in psihološko vodi umetniško delo na najvišji ravni z obema ansambloma," je izbiro Avnikjana, ki bo na oder postavil posodobljeno različico koreografije originala Mariusa Petipaja, utemeljil Clug.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.