Srbski semafor skrajša čakanje

Foto: Žurnal24 Za semafor se za zdaj ni odločilo še nobeno mesto, čeprav prispeva k varnosti, s
Srbski dizajner je predstavil semafor, ki odšteva sekunde do zelene luči.
Oglej si celoten članek

Negotovo čakanje pred rdečo lučjo je eno najtežjih opravil za vsakega voznika, še posebej pred neznanim semaforjem, katerega intervala ne poznamo.

Rešitev prihaja iz Beograda. Prodorni oblikovalec Damjan Stanković je oblikoval semafor, ki ima okoli glavne rdeče luči še posebno krožnico iz 60 polj z LED-svetili. Vsako sekundo v zadnji minuti gori eno polje manj.

Manj porabe, manj onesnaževanja
Prednosti takšne rešitve je veliko. Vozniki natančno vedo, kdaj se bo prižgala zelena, in se tako pravočasno pripravijo na speljevanje brez zvočnih signalov nemirnih soudeležencev. To pa pomeni tudi, da lahko v križišču mirno ugasnejo motorje in tako prispevajo k čistejšemu ozračju.

Foto: Žurnal24

 

Tudi pri nas sicer poznamo semaforje, ki imajo dodatno nameščen prikazovalnik sekund, a so na naših križiščih še zelo redki in tudi dragi za nadgradnjo. Upamo lahko, da bo Stankovićeva ideja čim prej "meso postala" in se je bomo lahko z leti s pridom posluževali tudi slovenski vozniki.

Avtor, ki je za idejo dobil tudi oblikovalsko nagrado Reddot, namerava semafor predstaviti po vseh večjih mestih Evrope. Za nakup se za zdaj ni odločilo še nobeno mesto. Kakšna je cena takšnega semaforja v primerjavi z običajnimi, ni znano.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.