Slovenci ponoreli za eno vrsto registrskih tablic

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
V zadnjih letih je v Sloveniji velik porast registrskih tablic za motorna vozila, pri katerih si lastniki sami izberejo del napisa. Precej višja cena pri tem ni ovira.
Oglej si celoten članek

Registrske tablice z izbranim delom oznake niso novost v slovenski zakonodaji, v uporabi so praktično že od samih začetkov države in prehoda na slovenske državne oznake ter simbole. Natančneje možnost glede registrske tablice z izbranim delom oznake opredeljuje Pravilnik o registraciji motornih in priklopnih vozil. 

Tablice z izbranim delom oznake radi uporabljajo tako zasebniki kot tudi podjetja, še posebej tista z večjim voznim parkom. 

Po podatkih ministrstva za infrastrukturo se zanimanje za takšne tablice v zadnjih letih skokovito povečuje, kar je vidno tudi na cestah. Od začetka leta 2021 do konca letošnjega avgusta je bila rast skupnega števila takšnih tablic kar 70-odstotna. Takrat jih je bilo nekaj manj kot 55 tisoč, dobra tri leta in pol kasneje pa že skoraj 80 tisoč. 

Kaj je tablica z izbranim delom oznake? 

Pravilnik pravi, da mora izbrani del oznake vsebovati najmanj tri in največ šest znakov, ki so lahko črke, številke ali kombinacija obojega. Med znaki je lahko največ en pomišljaj. 

Zanimiva je izjema, ki jo pravilnik predvideva glede dovoljenih znakov. Pri klasičnih tablicah je določeno, da so lahko uporabljene le črke slovenske abecede z izjemo šumnikov in črke O. Prav tako se ne smejo pojaviti kombinacije črk in številk I in 1, B in 8 ali G in 6. Takšne omejitve so pomembne zaradi sistemov za avtomatsko prepoznavo tablic, ki se danes vse bolj množično uporabljajo, od Darsovih kamer za preverjanje plačila cestnine do avtomatskih zapornic na zasebnih parkiriščih.

Pri tablicah z izbranim delom pa se za razliko od standardnih tablic lahko pojavijo tudi črke X in Y ter črka O, če oznaka hkrati ne uporablja številke 0. 

Foto: Žurnal24 Registrska tablica

Ni mogoče zapisati kar vsega, to so omejitve

Ena od omejitev je, da Izbrani del oznake ne sme vsebovati kratic državnih organov, določenih tujih predstavništev in mednarodnih organizacij ter neprimernih vsebin ali izrazov. 

Referent se lahko odloči za preverjanje želene vsebine, ali mu je ta sumljiva, prav tako mora preveriti, da je želena oznaka v bazi tablic prosta. Zanimivo pa je, da niti ministrstvo niti Agencija za varnost prometa nimata podatkov o tem, koliko prošenj je bilo zavrnjenih od leta 2018, ko je bil pravilnik posodobljen v smeri prepovedi vulgarizmov. Neposredno po uveljavitvi pravilnika so na upravnih enotah sicer zavrnili manj kot deset prošenj.

Kakšna je cena tablic z izbranim delom oznake

Vlogo za rezervacijo in naročilo registrskih tablic z izbranim delom oznake lahko vloži lastnik oziroma uporabnik vozila. Po odobreni rezervaciji mora znotraj petih let plačati naročilo, sicer se rezervacija izbriše. 

Za razliko od klasičnih tablic so tablice z vsebino po izbiri vezane na osebo, ki jih je naročila. Je pa mogoče takšne tablice po predvidenem postopku tudi prenesti na drugo osebo. 

Cena za tablice z izbrano oznako je sicer bistveno večja od klasičnih. Če par klasičnih avtomobilskih tablic stane okoli 25 evrov, dvoje takšnih z izbrano oznako stane okoli 125 evrov.

andrej.leban@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 20:20 14. Oktober 2024.

    v neki ameriški psihološki študiji izpred 24 let sem prebral, da so tisti, ki se poslužujejo tovrstnega samopovzdigovanja nad druge, …

  • 16:44 14. Oktober 2024.

    Cepec zgoraj bi lahko imel vsaj italijanjski avto, ne pa švaba

  • 09:44 14. Oktober 2024.

    Očitno je premalo prometa s tovrstnimi tablicami, ne pa norija, kot je napisano v naslovu prispevka, ker drugače ne bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.