MG opozoril Evropo: Tveganje, da bodo avtomobili postali dražji

Foto: Profimedia MG Motor Foto: Profimedia MG Motor Foto: Profimedia MG Motor Foto: Profimedia MG Motor
Evropska unija je prejela odločitev, da na električne avtomobile iz Kitajske uvede zaščitne tarife v višini do 35 odstotkov. Prvi avtomobili bodo obdavčeni že novembra. Pri kitajski znamki MG, ki je del skupine SAIC so se odzvali in pojasnili svoj pogled, zakaj je to slabo za kupce avtomobilov v Evropi.
Oglej si celoten članek

Evropska unija je sprejela odločitev, ki so ji nasprotovale tudi nekatere velike članice. Med najbolj vidnimi je Nemčija, ki se boji, da bo odločitev še poslabšala že tako slab položaj nemške avtomobilske industrije.

Odločitev za dodatne tarife pomeni, da bodo električna vozila, ki jih izdelujejo na Kitajskem, na evropskem trgu dodatno obdavčena že od 1. novembra naprej. S tem ne bodo prizadeti le kitajski proizvajalci, ampak neposredno tudi evropski in drugi proizvajalci, ki električne avtomobile izdelujejo na Kitajskem.

Foto: Profimedia MG Motor

Različne obdavčitve

Kot dodatek k obstoječim uvoznim dajatvam v višini deset odstotkov bodo namreč uvozniki morali plačati še dodatne dajatve, ki bodo segle do višine nad 35 odstotkov. Tesla Motors bo tako moral na avtomobile, ki jih izdeluje na Kitajskem, plačati 7,8 odstotka dodatnih dajatev, BYD bo uvoz stal dodatnih 17 odstotkov, Geely dodatnih 18,8 odstotka, SAIC, ki med drugim sodeluje tudi z nemškim Volkswagnom, pa zaradi nesodelovanja pri zagotavljanju podatkov o državnih podporah kar 35,3 odstotka dodatnih dajatev.
Družba MG Motor Europe, ki je del skupine SAIC, se je odzvala s sporočilom za javnost. Izrazili so svoje razočaranje in obsodili končno odločitev Evropske komisije (EK) o uvedbi dokončnih kompenzacijskih carin na uvoz električnih vozil na baterije (BEV) iz Kitajske.

Foto: Profimedia MG Motor

MG opozoril na posledice

"Kot svetovni vodja na področju dostopne električne mobilnosti smo v MG Motor Europe zaskrbljeni zaradi vpliva teh carin na evropske potrošnike, podjetja in okolje. Ta izid pomeni pomemben korak nazaj za evropsko avtomobilsko industrijo in cilje trajnostnega razvoja EU. Z izvajanjem sankcij na uvoz kitajskih BEV Evropska unija moti dobavno verigo inovativnih in visokokakovostnih električnih vozil po konkurenčnih cenah, ki so bila ključna pri pospeševanju prehoda regije na zeleno mobilnost," so zapisali v sporočilu.

Foto: Profimedia MG Motor

Prepričani so, da bo odločitev povzročila tveganje zvišanja cen električnih vozil po vsej EU, zaradi česar bodo ta vozila manj dostopna povprečnemu potrošniku. V MG Motor Europe se kljub temu zavezujejo evropskemu trgu in bodo nadaljevali svoje poslovanje in širitev, "da bi strankam zagotovila visokokakovostna električna vozila po konkurenčnih cenah." Zapisali so, da ostajajo osredotočeni na cenovno ugodna električna vozila.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 14:05 15. Oktober 2024.

    To, kar počne EU in ZDA Kitajski se bo hitro obrnilo kitajcem v prid. Državljani bomo to občutili, ker to …

  • 09:21 15. Oktober 2024.

    Še en strel v kolena in še vmes...Prvi je bil s sankcijami proti Rusiji, ki je načel EU gospodarstvo..Sankcije proti …

  • 08:47 15. Oktober 2024.

    MG ima žal prav. Namesto poceni električnih vozil, ki smo si jih obetali, se bodo cene kitajskih vozil izenačile z …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.