Križišče komunicira z vozilom

Foto: Žurnal24 Smart intersection sporoča vozilom, ki se približujejo križišču, na morebitne ne
Ford je v bližini svojega glavnega razvojnega centra v Detroitu začel s testiranji novega prometnega sistema "smart intersection".
Oglej si celoten članek

Smart intersection deluje s pomočjo GPS-a in brezžične komunikacijske tehnologije ter omogoča, da semaforji in cestni znaki pošiljajo opozorilne znake o približujočih se vozilih.

Pri Fordu upajo, da bo tehnologija pripomogla k zmanjšanju prometnih nesreč in hkrati zmanjšala zastoje v prometu. Omenjeni sistem komunicira s posebno opremljenimi testnimi vozili, ki voznika opozarjajo na potencialno nevarne situacije v prometu, npr. vozilo, ki prevozi rdečo luč.

Križišče so opremili s tehnologijo, ki lahko spremlja status semaforja, GPS podatkov in digitalnih kart ter ocenjuje potencialne nevarnosti, zatem pa jih prenese v vozilo ter s pomočjo zvočnih in svetlobnih signalov voznika opozori na nevarnost v prometu.

Sistem prek signala opozori avtomobil, ta pa voznika. © Ford

 
Nova varnostna pobuda prihaja kot del raziskave, ki razkriva, da je 40 odstotkov vseh prometnih nesreč in 20 odstotkov smrtnih žrtev povezanih s trki, ki se zgodijo v križiščih.

Ford še z nekaterimi drugimi proizvajalci avtomobilov sodeluje pri ustvarjanju novih standardov in skupne arhitekture komunikacijskih sistemov za vozila, ki naj bi v končni fazi privedla do nove varnostne tehnologije in s tem prometno varnost pripeljala do te meje, da bodo prometne nesreče le še redkost. Drugi proizvajalci vozil s katerimi sodeluje Ford so še GM, Honda, Daimler in Toyota, združenje pa je znano pod imenom Crash Avoidance Metrics Partnership (CAMP)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.