Svet
1998 ogledov

Pretres na vrhu: oče ChatGPT ostal brez službe

Sam Altman ChatGPT Profimedia
Sam Altman, ki je postal slaven z vzponom ChatGPT in opozarjanjem na nenadzorovan razvoj umetne inteligence, je bil odpuščen z mesta generalnega direktorja OpenAI.

Sam Altman je soustanovitelj podjetja OpenAI, ki je postal svetovni javnosti znan s silovitim vzponom spletnega orodja ChatGPT. 38-letni Altman je postal zelo cenjen v svetu napredne tehnologije in eden od obrazov Silicijeve doline. Kot govorec je opozarjal predvsem na potrebo po etičnem pristopu glede razvoja umetne inteligence (UI). Do včeraj je bil generalni direktor enega najbolj vročih visokotehnoloških podjetij na svetu OpenAI. 

V petek pa je udarila presenetljiva vest, da je vodstveni odbor OpenAI Altmana obtožil "neodkritosti v komunikaciji" in s tem povzročil nezmožnost opravljanja nalog odbora. S tem pa da je odbor izgubil zaupanje v Altmanove vodstvene sposobnosti. Kot so še zapisali v sporočilu za javnost ostali člani odbora OpenAI, je potrebno novo vodstvo. Kaj natančno naj bi Altman prikrival ostalim članom odbora, ni jasno. Altman bo zapustil tudi mesto člana odbora.

Iz ideje splošne koristi za človeštvo v svet posla

Altman je kasneje na omrežju X tvitnil sporočilo, v katerem je izrazil hvaležnost za sodelovanje s tako talentiranimi ljudmi pri OpenAI, glede prihodnosti pa je zapisal, da bo več povedal kasneje. Ko je izvedel novico o Altmanovem sestopu, je z mesta predsednika odbora takoj odstopil tudi Greg Brockman, ki je skupaj z Altmanom in Elonom Muskom leta 2015 soustanovil OpenAI. Bockman za zdaj ostaja na drugih funkcijah, ki jih ima v OpenAI.

Po trenjih v ekipi je Musk že leta 2018 zapustil ekipo, Altman pa je družbo zapeljal bolj v komercialne vode, saj je namesto "wikipedične" ideje o umetni inteligenci v korist celotnega človeštva začel bolj poudarjati tudi finančne prihodke podjetja. 

Nove težave za Elona Muska

Na omrežju X, bivšem Twitterju, je njegov lastnik Elon Musk pred dnevi objavil zapisa, ki ga imajo mnogi za antisemitskega. Hkrati naj bi Muskova platforma puščala odprta vrata za lažne vsebine. Ko se je oglas IBM pojavil poleg vsebine, ki je slavila Adolfa Hitlerja in Tretji rajh, so imeli pri tehnološkem podjetju dovolj in napovedali umik oglaševanja z omrežja X.

Odhod Altmana je močno presenetil vse zaposlene. Altman je pred časom na zaslišanju v ameriškem kongresu opozoril na vpliv, ki ga bo imela umetna inteligenca na spremembe v družbi in nujno regulacijo področja. Mnogi so ga imeli za očeta ChatGPT in Oppenheimerja moderne dobe z referenco na očeta jedrske energije. 

Še v četrtek je bil Altman govorec na Azijsko-Pacifiškem vrhu v San Franciscu, kjer je AI označil za največji tehnološki skok naprej v primerjavi z vsemi dosedanjimi tehnologijami, znova pa je opozoril tudi na potrebo po regulaciji. Odhod Altmana je udaril tudi na borze, delnica podjetja Microsoft je padla. Microsoft je namreč napovedal milijardna vlaganja v OpenAI.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Luksi 10:12 18.november 2023.

    Malce pa pretiravate, vse skupaj je še vedno samo program, ki zna zelo dibro iskati vzorce v veliki količini podatkov in je daleč od tega, da bi razmišljal. Primerjava z Oppenheimerjem je zato totalno zgrešena...

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 09:52 18.november 2023.

    "Umetna inteligenca" postaja nov vir za poneumljanje in usmerjeno obveščanja ovc...Narod se ne zaveda vseh pasti, ki jih ima tovrstno prepuščanje nadzora od ljudi vodeni in diktirani UI..