Šport > Zimski športi
3075 ogledov

Prvi mož švicarskega smučanja razkril skrivnost prevlade

Odermatt Epa
Švicarski smučarji in smučarke po izjemni sezoni ne nameravajo počivati na lovorikah. Po besedah direktorja alpskega smučanja so se priprave na novo sezono začele že dan po finalu v Saalbachu.

Za Hansa Flatscherja, direktorja švicarskega alpskega smučanja, obstaja le ena pot, da prideš na vrh in tam tudi ostaneš. Ne smeš obstati na mestu. "Smučarski šport je tako dinamičen, da si moraš utirati nove poti," je za spletno stran fis-ski.com dejal Flatscher ob koncu še ene zime, v kateri so smučarji Švice prevladovali v svetovnem pokalu.

"Vedno znova smo prisiljeni poskusiti nove stvari, ker ostati na isti ravni, pomeni korak nazaj," je dejal Flatscher.

Ne preseneča njegova izjava, da bodo po koncu sezone skušali uživati v trenutku, vendar pa so se priprave na novo sezono začele že dan po finalu svetovnega pokala v avstrijskem Saalbachu.

Švicarska moška reprezentanca je petič zaporedoma osvojila pokal narodov, pri čemer so Švicarke končale na drugem mestu za Avstrijkami. Posamično je bila premoč seveda še večja, saj sta Marco Odermatt in Lara Gut-Behrami osvojila sedem od desetih kristalnih globusov, ki so na voljo, tudi oba velika.

Odermatt | Avtor: Epa Epa
Gut-Behrami | Avtor: Epa Epa

"Seveda je z Laro in Marcom, dvema športnikoma, ki vodita našo celotno ekipo, nekoliko lažje, a tudi zadaj imamo še nekaj odličnih smučarjev," je dejal Flatscher.

Na moški strani je Loic Meillard končal sezono takoj za Odermattom na drugem mestu v skupnem seštevku in na drugem mestu v seštevku veleslaloma. Niels Hintermann in Daniel Yule sta se povzpela na najvišjo stopničko zmagovalnega odra svetovnega pokala.

Na ženski strani je prevladovala Gut-Behrami, lanska svetovna prvakinja v smuku Jasmine Flurry je osvojila prvo zmago v svetovnem pokalu, a se je poznala odsotnost poškodovane specialistke za slalomske zavoje Wendy Holdener, poškodovali sta se Joana Hählen in Corinne Suter.

V švicarski vrsti navdušujejo tudi mlajši. Na začetku sezone je 22-letni Franjo Von Allmen osvojil prve stopničke na svoji 12. tekmi svetovnega pokala.

V rdeče drese oblečeni smučarji so odlični na vseh ravneh, zato ni čudno, da Flatscher žari, ko podaja oceno sezone.

"Delamo vse, kar je možno, da bi tekmovalci iz evropskega pokala čim prej začeli tekmovati v svetovnem pokalu. Mi se trudimo, da jih dobro izurimo, da bodo imeli tehnične sposobnosti in veščine za najvišjo kakovostno raven in nato na tekmah pokazali napredek," je razkril veteranski trener.

Flatscher si najmanj želi, da bi "počivali na lovorikah". Švicarsko smučanje "ne bo obstalo", poleti ne predvideva sprememb v trenerskem kadru, namesto tega bo celoten poudarek na izboljšavah.

"Vemo, da smo mi tisti, ki jih lovijo, vsi bodo gledali, kaj bomo storili, in pritiskali na nas v prihodnjih letih, vendar smo pripravljeni na to," je dejal Flatscher, ki je poročen z nekdaj odlično alpsko smučarko Sonjo Nef.

Hans Flatscher | Avtor: Epa Hans Flatscher Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.