Šport > Zimski športi
122913 ogledov

Fis: "Kobayashi je resda poletel 291 metrov, toda ..."

Kobayashi Profimedia
Rekord japonskega skakalca Ryoyuja Kobayashija po pričakovanjih ne bo obveljal.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) se je odzvala na odmevni podvig japonskega skakalca Ryoyuja Kobayashija, ki je na provizorični letalnici na Islandiji pristal pri 291 metrih. S tem je Japonec, ki si je želel preleteti magično mejo 300 metrov, a mu to ni uspelo, kar za 37,5 metra preskočil veljavni svetovni rekord Avstrijca Stefana Krafta.

Kobayashi je rekordnih 291 metrov poletel v okviru promocijskega dogodka svojega pokrovitelja Red Bulla na improvizirani napravi, v celoti zgrajeni iz snega, v smučarskem središču Hlidarfjall.

Spektakularno Šport Nori prizori iz Islandije, Kobayashi poletel blizu 300 metrov

Zgodovinski dogodek je bil deležen precejšnje medijske pozornosti, odzvali pa so se tudi iz krovne smučarske zveze, kjer so v zapisu na svoji spletni strani pojasnili, zakaj daljava dvakratnega zmagovalca svetovnega pokala ne more biti priznana kot nov najdaljši polet vseh časov.

Stefan Kraft | Avtor: Epa Epa
"Stefan Kraft je z 253,5 metra še vedno aktualni svetovni rekorder v smučarskih poletih," so uvodoma zapisali pri Fisu in v nadaljevanju izpostavili, da morajo vsi uradni dogodki v smučarskih skokih zadostiti točno določenim pravilom, ki med drugim "zagotavljajo, da tekmovanja, ki običajno vsebujejo dve seriji, potekajo v primerljivih pogojih za vse skakalce na startni vrsti." Zapisali so še, da lahko tekmovanja v smučarskih poletih potekajo samo na letalnicah, ki so odobrene s strani Fisa, in ob uporabi ustreznih merilnih sistemov. Fis v zvezi s tem ugotavlja, da ob rekordnem poletu Kobayashija tem pravilom ni bilo zadoščeno.

Kar zadeva sam podvig, so pri Fisu ocenili, da je bilo v polet japonskega šampiona vloženega ogromna truda in sredstev, saj je bila "skakalnica med spektaklom hermetično zaprta, zdaj pa jo čaka takojšnje rušenje."

Kobayashi prav tako ni zadostil pravilom glede drugih meritev, kot je dolžina smuči in velikost skakalnega dresa, saj na prizorišču ni bilo za to pristojnega kontrolorja.

"Polet Ryoyuja Kobayashija ni potekal v skladu s pravili Fisa. V posebnih pogojih jim je resda uspelo pokazati njegove izjemne sposobnosti, vendar pa se to nikakor ne more primerjati s tekmami svetovnega pokala v poletih, saj je bil projekt v celoti podrejen zgolj enemu tekmovalcu in nenazadnje enemu samemu poletu," so sporočili iz krovne zveze.

Kobayashi | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Toma 07:06 26.april 2024.

    Koliko je skočil je skočil! Če ni bilo tam Prdca A in Prdca B, je meter vseeno pokazal enako!

  • 24zurnal 23:06 25.april 2024.

    KOBAYASI CAR si, dokazali ste kako glupa je Fisa in skrbi za svoje r..i z vsemi svojimi člani kajti z zaviranjem napredka v poletih lahko mirno prilepijo svoje r..i na stolčke in jim ni treba nič misliti kaj šele delati za napredek.

  • Zorbatron 20:41 25.april 2024.

    Car!