Šport
6218 ogledov

Nekdanji šampion razkril hude zdravstvene težave in posvaril vse starše

Andy Roddick Profimedia
Upokojeni ameriški tenisač Andy Roddick, nekdanja števila ena svetovnega tenisa, se sooča s hudimi posledicami pretirane izpostavljenosti soncu.

Nekdanji vrhunski ameriški tenisač Andy Roddick (41) je razkril, da se vse od upokojitve bori z različnimi oblikami kožnega raka. Zmagovalcu OP ZDA iz leta 2003 so pred nekaj leti odstranili rakavo tvorbo na ustnici.

Zdravstvene težave so posledica prekomerne izpostavljenosti sončnim žarkom, ki so zaradi narave tega športa nepogrešljiv spremljevalec v karieri profesionalnih tenisačev. Ti so žgočemu soncu izpostavljeni že od rane mladosti, vendar se škodljivi učinki lahko izrazijo šele mnogo let kasneje.

Đoković Šok Šport Đokovića izžvižgali po enem najhujših porazov v karieri

andy roddick | Avtor: EPA EPA
"Odkar sem prenehal igrati, sem se srečal z različnimi oblikami kožnega raka," je povedal 41-letnik, ki je svoj zadnji posamični obračun odigral leta 2012 pred domačimi gledalci na grand slamu v New Yorku, prizorišču svojega največjega uspeha.

"Pred približno petimi ali šestimi leti so mi z ustnice odstranili ploščatocelični karcinom. O tem nisem še nikoli javno govoril," je poslušalcem svojega podkasta Served povedal Roddick in razkril, da je pred samo nekaj urami opravil laserski tretma, zaradi česar je njegov obraz močno pordel.

"Za vse tiste, ki tole gledate na YouTubu, to je razlog, zakaj izgledam, kot da bi se pretepal," je povedal in dodal, da ga bodo posledice kariernih odločitev bržkone spremljale do konca življenja. 

"Ne bom se smilil samemu sebi, ker ni nič narobe, toda uporabljajte sončno kremo. Nanesite sončno kremo na svoje otroke, še posebej če se ukvarjajo s tenisom. Težave se morda ne bodo izrazile pri osmih letih, lahko pa se pojavijo v odraslosti," je opozoril oče osemletnega sina in šestletne hčere.

Roddick je v karieri osvojil 32 turnirjev, vključno z enim grand slamom in petimi turnirji serije masters.

Novak Đoković Šokiral Šport Oglasil se je človek, ki naj bi v Rimu poškodoval Đokovića

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.