Šport
1457 ogledov

Ne boste verjeli, kaj se je zgodilo z zvezdnikom, ki je klečal ob himni

Colin Kaepernick Epa
Colin Kaepernick tudi štiri leta kasneje plačuje visok davek za svoj politični aktivizem.

Štiri leta po tem, ko je igralec ameriškega nogometa Colin Kaepernick sprva obsedel, nato pa pokleknil ob igranju državne himne in s tem izzval mešane odzive ameriške javnosti, je 32-letni Američan še vedno brez službe!

Čas neusmiljeno teče, a vse kaže, da bo Kaepernick najboljša leta kariere namesto na igrišču preživel v domačem naslonjaču. Gre za primer brez precedensa v zgodovini ameriškega nogometa, saj se še nikoli doslej v ligi NFL ni zgodilo, da bi bil igralec takšnega kova tako dolgo brez kluba.

Colin Kaepernick | Avtor: Epa Epa
Jasno je, da se ga moštva izogibajo zaradi njegove vloge pri takratnih protestih ameriških športnikov zoper rasno diskriminacijo in policijsko nasilje, zaradi česar je predsednik Donald Trump lastnike moštev celo pozval, naj odpustijo vse igralce, ki si med himno drznejo poklekniti.

Kaepernick je takrat ostal najodmevnješa žrtev kolektivne akcije temnopoltih športnikov. Zaradi neomajnih načel in stališč je izgubil na desetine milijonov evrov, a je do bridkega konca ostal zvest svojim stališčem, vsem pritiskom in žalitvam navkljub.

Potem ko je postal prost agent, so se ga moštva izogibala v velikem loku, zato je leta 2019 tožil ligo NFL zaradi domnevne zarote, a sta nato obe strani v zakulisju dosegli poravnavo, katere podrobnosti niso znano. Odtlej se je nekajkrat šušljajo o tem, da naj bi se nekatera moštva zanimala za Kaepernicka, ki še vedno trenira in upa na povrtekk v NFL, a za zdaj ni bilo konkretenjših premikov.

Kaepernick je bil leta 2011 v drugem krogu nabora lige NFL izbran kot 36. po vrsti s strani San Francisco 49ers. Leto kasneje je po poškodbi prvega podajalca Alexa Smitha dobil vidnejšo vlogo, kar se je izkazalo za odlično naložbo, sa je že v naslednji sezoni, njegovi prvi v udarnem ustroju moštva, ekipi pomagal do finala Super Bowla, kjer pa je morala priznati premoč Baltimore Ravens. 

Uporniški Kaeperncik se je v naslednjih letih uveljavil kot eden najboljših podajalcev v ligi, njegov vzpon proti vrhu pa so prekinile poškodbe, saj je moral pred začetkom zloglasne sezone 2016 prestati kar tri operativne posege, kar ga je stalo mesta v začetni postavi.

protesti NFL | Avtor: Epa Epa
Po koncu sezone, v kateri je s političnim aktivizmom razdelil Američane, mu je novi trener Kyle Shanahan sporočil, da ne sodi v njegov dolgoročni načrt, zato je Kaepernick odstopil od pogodbe in postal prost igralec.

Od tega so minila že več kot tri leta, zvezdnik pa v tem času ni dobil niti ene konkretne ponudbe. Nedvomno se razlog skriva v njegovih političnih stališčih, za katera je bil Kaepernick pripravljen žrtvovati vse. Ugled, slavo, denar in nenazadnje celo kariero.

Njegov primer je v zadnjih letih nekoliko utonil v pozabo, a je znova oživel v luči množičnih prostestov v ZDA proti rasni neenakosti in policijski brutalnosti. Zanj se je zdaj konkretno zavzel tudi komisar lige NFL Roger Goddell, ki je moštva javno pozval, naj podpišejo pogodbo s podajalcem. "Če želi nadaljevati kariero v NFL, se bo morala zanj odločiti ena izmed ekip. Podpiram in spodbujam klube, naj se odločijo za ta korak," je povedal Goddell.

Ameriška nogometna zveza se je nedavno opravičila, ker je svojim članom prepovedala protestiranje na tekmah pod okriljem NFL. V obrazložitvi so zapisali, da je bila prepoved "napačna in je preprečila pomembno sporočilo, da so življenja temnopoltih pomembna."

Colin Kaepernick Obrnili ploščo Šport Ameriška zveza spremenila stališče do protestnikov
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice