Šport
1304 ogledov

Slovenke v boj za najvišja mesta

performance cheer slovenska reprezentanca
1/15
Luka Zavodnik
Slovenske predstavnice v disciplinah cheerleading in performance cheer pom na svetovnem prvenstvu v Orlandu na Floridi ciljajo na najvišja mesta.

V Orlandu na Floridi se danes začenja ICU svetovno prvenstvo v cheerleadingu in performance cheer pom, na katerem na visoko uvrstitev upajo tudi slovenske predstavnice. V ZDA je strokovni štab, ki ga vodi direktorica rezprezentance Heli Turk, odpeljal 46 deklet.

Že danes Slovenke čaka prvi polfinalni nastop. V boj za najvišja mesta se bo podal članski performance cheer par, Katja Kovačič (ŠKD Pom-Pon 2000) in Karmen Gerič (ŠD Sovice) s trenerko Sausan Julević. Nastopili bosta ob 17.45 po slovenskem času. Ali sta se uvrstili v finale, ki bo v četrtek, bo znano v četrtek ob 3.00 po slovenskem času. 

Vse nastope Slovenk bo mogoče spremljati prek spletne strani cheer union.

Cheerleading reprezentanco na tokratnem tekmovanju vodi Ana Janko. Skupina 24 deklet bo zastopala Slovenijo v kategoriji ženskih cheerleading ekip. Dekleta bodo v polfinalu nastopila v četrtek, 25. aprila, ob 15.21 po slovenskem času. 

Reprezentanco sestavljajo Neža Cukjati, Sana Chen, Loti Obal, Špela Dolinar (ŠŠD Log Dragomer), Tana Prinčič, Tajda Leban, Kaja Šinigoj, Tia Trojanović, Leila Škodnik, Vesna Božič, Lara Gatej, Lara Klaut, Kali Kovačič, Živa Pahor, Lina Ivana Benedetič (ŠK Twist Nova Gorica), Stephanie Furlan, Alessia Felician, Sara Tulliach, Sara Žerjal (AŠD Cheerdance Millenium), Nika Lorber, Lucija Bukošek, Ana Štuber (ŠD Ares) ter Maja Bernot, Zala Kavčnik (ŠD GIB Ljubljana Šiška).

cheerleading slovenska reprezentanca | Avtor: CZS CZS

V četrtek čaka polfinalni nastop tudi člansko performance cheer pom ekipo, ki jo vodi Sausan Julević. Ekipo sestavlja 21 deklet, ki bodo v polfinalu nastopila jutri ob 15.28 po slovenskem času. 

Reprezentanco sestavljajo Monika Glivar, Anastazija Glivar, Pia Marija Petek, Tjaša Cerkovnik, Laura Ojstrež (PK Ples Plus), Neli Žagar (ŠD Sovice), Anja Prohan, Lana Rusjan (ŠK Twist Nova Gorica), Lara Turk (ŠKD Pike), Ana Tepina, Anja Pivk, Ema Kocman, Kaja Šircelj, Katja Kovačič, Klara Majnik, Neja Klančar, Nina Milovanović, Tjaša Janežič (ŠKD Pom-Pon 2000), Lori Voglar, Tija Štrukelj (ŠŠD Log – Dragomer) in Alisa Šturm (V.I.P. ŠK Ivančna Gorica).

performance cheer slovenska reprezentanca | Avtor: Luka Zavodnik Luka Zavodnik

V boj za najvišja mesta 

V primeru uvrstitve v finale bosta tako cheerleading kot performance cheer pom ekipi v boj za najvišja mesta šli v petek. Finale v kategoriji performance cheer pom se bo začelo v petek ob 16.30 po slovenskem času, v kategoriji cheerleading pa ob 19.35 po slovenskem času. 

"Slovenija je v preteklosti na svetovnih in evropskih tekmovanjih dosegala izvrstne rezultate. Velja za eno izmed reprezentanc v samem svetovnem vrhu. Tudi letos cheer reprezentanco sestavljajo dekleta, za katera verjamemo, da bodo na ICU svetovnem prvenstvu pokazale svoje najboljše nastope. Na tekmovanje najvišje ravni se reprezentance odpravljajo s pozitivno energijo in željo po izjemni izkušnji. Vsekakor je cilj doseči sam vrh in se s svetovnimi velesilami (ZDA, Japonska, Finska, Mehika …) boriti za čim višjo uvrstitev oziroma izboljšati rezultate preteklih let. Prva stopnička bo uvrstitev v finale svetovnega prvenstva v vseh treh kategorijah. Od tam pa si seveda obetamo borbo za najvišja mesta," pričakovanja opiše Liza Urbančič, predstavnica za odnose z javnostmi na Cheer zvezi Slovenije.

cheerleading slovenska reprezentanca | Avtor: CZS CZS

S svetovnega prvenstva, ki je bilo v Orlandu pred dvema letoma, so se Slovenke vrnila kot svetovne podprvakinje. To pa ni edini uspeh slovenskih športnic in športnikov v performance cheeru. "Če izpostavimo nekaj najpomembnejših, so to 2. mesto v članskih performance cheer pom skupinah (2022), 3. mesto v mladinskih performance cheer pom skupinah (2022), dvakrat naslov svetovnih prvakinj v članskih performance cheer pom parih (2013 in 2015), naslov svetovnih prvakinj v članskih ženskih skupinskih dvigih (2013), dvakrat naslov svetovnih podprvakov v članskih mešanih cheerleading ekipah (2013 in 2014) ter trikrat 3. mesto v članskih ženskih cheerleading ekipah (2017, 2019 in 2021)," našteje Liza Urbančič.

Vse nastope slovenskih športnic bo mogoče spremljati prek prenosa v živo na povezavi https://live.cheerunion.org. Na voljo bo na spletni strani ICU, vse finalne nastope članskih kategorij pa bo v živo prenašal tudi Olympic Channel. Urnik dogajanja in vrstni red nastopov je mogoče najti na tej povezavi. Aktualno dogajanje lahko spremljate tudi na Facebook in Instagram strani Cheer zveze Slovenije.

Slovenija v samem vrhu cheera

Cheer zvezo Slovenije sestavlja 20 klubov, ki nastopajo v cheerleadingu in performance cheeru. "Pomembno je razločiti med tema dvema zvrstema, ki ju skupno imenujemo cheer. Cheerleading temelji na ocenjevanju skupinskih koreografij, ki v povprečju trajajo nekaj minut. Tekmovalna koreografija vsebuje dvige, piramide, mete, cheer in akrobatiko," pojasni Liza Urbančič. "Performance cheer je skupinski šport, sestavljen iz različnih stilov plesa, najpogosteje iz cheer poma, cheer hip hopa ali cheer jazza. Izvajalce omenjenih zvrsti imenujemo športnice in športniki. Slovenija sodi v sam vrh cheera."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.