Slovenija
865 ogledov

V proračunu bodo potrebna dodatna sredstva za finančno pomoč po arbitraži

meja Saša Despot
Med tem, ko so priprave na tožbo Hrvaške zaradi neupoštevanje arbitraže v teku, Slovenija nadaljuje tudi s plačilom finančne pomoči vsem tistim državljanom, ki so po razsodbi ostali na napačni strani meje in si želijo preseliti v Slovenijo

Vlada v odhajanju je poleg vsebine tožbe, ki jo bo vložila po njeni obravnavi pred novim državnozborskim odborom za zunanje zadeve (OZP), danes ugotovila, da bo za pomoč za nakup nepremičnine tistim družinam, ki so ostale po arbitražni razsodbi na Hrvaškem, morala zagotoviti vsaj pol milijona evrov več, kot je sprva načrtovala.

"Glede na zagotovljena sredstva v višini 1.502.450 evrov in potrebna sredstva za izplačila na podlagi že vloženih in predvidenih bodočih vlog je za namen izplačila "Arbitraža - finančna pomoč za nakup nepremičnine" v letu 2018, potrebno zagotoviti dodatna sredstva v višini 500.000 evrov," so danes sporočili z Urada vlade za komuniciranje, po podatkih katerega so do srede junija upravne enote po državi prejele 32 vlog, ki se nanašajo na 84 oseb, v skupni višini 2,38 milijona evrov.

Največ vlog, in sicer 20 vlog je z območja upravne enote Piran, po šest pa z območij upravnih enot Ljutomer in Metlika, pri čemer prevladujejo enočlanske družine, ki jih je devet, osem je štiričlanskih po ena sta tudi pet in šestčlanska družina.

Skupaj je ministrstvo za javno upravo, ki je zadolženo za obravnavao vlog, doslej izdalo 22 odločb, od tega jih je 18 pravnomočnih, izplačila pa so bila izvedena na podlagi 12 vlog v skupni vrednosti 1.487.350 evrov. Izplačila za še štiri vloge bodo izvedena do konca meseca. Pri desetih vlogah pa se še preverja, ali so izpolnjeni pogoji glede dejanskega prebivanja na naslovih, ki jih prosilci navajajo.

Časa za vložitev prošnje za finančno pomoč je sicer eno leto od uveljavitve zakona, ti, ki bodo izkoristili to pravico, bodo morali namero z nakupom nepremičnine uresničiti v treh letih. Zatem bodo morali tam bivati vsaj deset let. Bodo pa svoje sedanje nepremičnine, ki bodo ostale na Hrvaškem, lastniki obdržali, da bodo z zneskom od prodaje tudi sami sodelovali pri nakupu nepremičnine v Sloveniji.

O vlogah odloča ministrstvo, pristojno za upravo, ki izplača finančno pomoč v roku 30 dni od pravnomočnosti odločbe.

Višina nadomestila je odvisna od velikosti družine ter tudi normativov, ki veljajo za neprofitna stanovanja in povprečne tržne cene nepremičnin. Posameznik tako lahko prejme do 45.300 evrov, dvočlansko gospodinjstvo do 67.950 evrov, tričlanska družina do 83.050, štiričlanska do 98.150, petčlanska do 113.250, šestčlanska pa največ 128.350 evrov. Za vsako nadaljnjo osebo je predvidenih še 15.100 evrov.

Vsebina tožbe na vladi, pred vložitvijo tudi pred poslance

Da bi Slovenija popolnoma uveljavila razsodbo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, bi seveda potrebovala sodelovanje Hrvaške, kar bo poskušala doseči s tožbo na Sodišču EU v Luksemburgu. Slovenija sosedi očita, da z neupoštevanjem arbitraže krši tudi pravo EU.

Vsebino tožbe, ki so jo skupaj s tujimi strokovnjaki pripravili na zunanjem ministrstvu, je danes obravnavala tudi vlada. "Tožba je pripravljena, samo še nekaj tehničnih zadev je za opraviti, tako da tožbo lahko vsak čas vložimo," je po poročanju STA povedal zunanji minister Karl Erjavec po končani seji vlade in navedel, da tožbo trenutno še prevajajo v slovenščino, saj je bila sestavljena v angleščini.

Na tej seji vlade so sprejeli tudi sklep, da se v skladu z dogovorom vodij parlamentarnih strank z elementi tožbe seznani tudi novi parlamentarni odbor za zunanjo politiko.

Hrvaški premier Andrej Plenković je po poročanju STA danes znova napovedal, da bo Hrvaška tudi novi slovenski vladi predlagala dvostransko rešitev spora o meji na podlagi pravnega okvirja, ki so ga slovenski strani predstavili konec lanskega leta. Menil je, da bi tako lažje prišli do rešitve spora kot s tožbo Slovenije proti Hrvaški pred Sodiščem EU.

Komentarjev 6
  • Marcel Pravnik 12:42 22.junij 2018.

    http://www.zgodovina.eu/hrvati/zgodovina_hrvatov.htm

  • Lavdan 06:59 22.junij 2018.

    Prepirajo se za lavor morja, ki ga od Hrvatov ne bodo nikdar dobili, a puščajo zemljo in selijo ljudi.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 21:01 21.junij 2018.

    streljat se začet pa še begunci bodo vsi šli daleč stran od enih in drugih